Du digger pene mennesker

Pene personer får bedre behandling enn oss vanlige. Og vi har oss selv å takke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det ser ut til å være et ytterst irriterende faktum: pene mennesker får bedre behandling.

De tjener mer enn oss andre, de skårer så klart mer hos det annet kjønn, og forskjellsbehandlinga strekker seg faktisk så langt at pene barn får mer omsorg enn sine styggere søsken.

Men er det høna eller egget?

Er vi vanlige rett og slett så fjetret av skjønnheten, at vi favoriserer pene personer uten å tenke over det? Eller er ambisiøse mennesker mer opptatt av å jåle seg til, eller mer selvsikre og fremadstormende?

En ny undersøkelse av TV-konkurranser tyder på at det definitivt er høna: Vi behandler pene mennesker bedre fordi de er pene.

Kastet ut de styggeste

Det er professor V. Bhaskar ved University College London som står bak forskningen, skriver New Scientist.

Han har analysert 69 episoder av konkurransekonseptet Shafted, som ble sendt på nederlandsk TV i 2002.

Programmet minner litt om Det svakeste ledd, som gikk på NRK i 2004. Det dreier seg om å tjene mest mulig penger, i en situasjon hvor man også må tilpasse seg det man innbiller seg at motspillerne planlegger å gjøre.

Mot slutten av hver runde får spilleren som har skåret høyest, eliminere én av konkurrentene.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Fascinerende nok viste undersøkelsen at de minst pene deltagerne hadde dobbelt så stor risiko for å bli pælmet ut, selv om de ikke hadde gjort det dårligere i spillet enn sine mer attraktive sidestykker.

Andre faktorer som alder og kjønn så derimot ikke ut til å ha noen innvirkning.

Pen­snill?

Det samme fenomenet dukket opp igjen da vinneren av nest siste runde valgte hvem som skulle bli med i den avsluttende runden - et vrient tilfelle av fangens dilemma:

Her måtte de to konkurrentene legge alt de hadde tjent i én pott. Så måtte begge velge om de vil dele eller forsøke å stikke av med hele gevinsten selv.

Hvis begge valgte å dele, fikk de halvparten av beløpet hver. Men dersom den ene ville dele, mens den andre prøvde å ta alt, stakk sistnevnte av med hele potten. Og dersom begge var frekke grådigperer, fikk ingen en rød øre.

I en slik situasjon lønner det seg definitivt å være sammen med noen som er troende til å ville dele.

Det finnes ingen indikasjoner på at pene mennesker er særlig rausere enn andre, men likevel valgte vinnerne av nest siste runde ofte å ta med seg den vakreste deltageren til finalen.

Effekten var så sterk at deltagere ofte tapte hundrevis av euro fordi de feilbedømte motspillerne sine, mener forskeren.

I 13 av de 69 episodene valgte deltageren å ta med den peneste deltageren, selv om vedkommende hadde tjent vesentlig mindre penger enn de andre. I disse tilfellene ble potten som skulle deles gjennomsnittlig 350 euro lavere enn den kunne ha vært, skriver New Scientist.

Så alt i alt kan vi altså konkludere med følgende:

Selv ikke i de tilfellene hvor det viktigste er å være snill, er det bedre å være snill enn pen.

Der røyk det halmstrået…

Referanser:

Studien skal publiseres i det vitenskapelige tidsskriftet The Economic Journal.

Studien omtales i det populærvitenskapelige magasinet New Scientist, 16. august 2008.

Powered by Labrador CMS