Gifte deler lykken

Ny forskning tyder på at du blir lykkeligere av å ha en fornøyd partner. I hvert fall hvis dere er gift.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lykkelig med livet? I så fall er sannsynligheten stor for at mannen eller kona di er mer fornøyd også. Ny engelsk forskning antyder nemlig at gifte folk er betydelig mer tilfreds med tilværelsen når deres bedre halvdel også trives.

Undersøkelsen avdekket i tillegg et noe forbausende forhold: Velger du bort bryllupet og satser på samboerskap, ser ikke lykkedelinga lenger ut til å gjelde.

Målte tilfredshet

Det er forskeren Nattavudh Powdthavee fra University of Warwick som har forsøkt å komme til bunns i myten om at gifte folk blir gladere av hverandres lykke. Etter å ha trålet igjennom data fra 9 704 gifte personer, konkluderer han med at partnerens opplevelse av livet virkelig har noe å si. Powdthavee har til og med satt mål på hvor stor effekten er.

Den positive virkningen av at partneren blir 30 prosent mer tilfreds (hva nå det måtte bety), kan for eksempel fullstendig utligne de negative effektene av at man selv blir arbeidsledig. En slik lykkeøkning hos partneren er videre mye viktigere enn gleden ved å eie sitt eget hjem. Den tilsvarer til sammenligning å slippe et tomåneders sykehusopphold året før.

Det rare er altså at resultatene ikke blir de samme når man kjører samboere gjennom den samme testen. Dette kommer nok som en overraskelse for alle som går ut ifra at ideen om deling av risiko i et par også gjelder for ugifte partnere, tror Powdthavee.

Referanse:

Forskningen presenteres på Royal Economic Society’s Annual Conference, tirsdag 22. mars.

Lenker:

University of Warwick
Nattavudh Powdthavees nettside

Powered by Labrador CMS