Machomenn ses som usikre kort

Kvinner anser at en typisk maskulin mann egner seg dårlig som partner i et langvarig forhold, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Menn med mer feminine ansiktstrekk blir sett på som mer villige til å forplikte seg, og mindre tilbøyelige til å bedra kjæresten.

Studien er utført av psykologer ved University of St Andrews og Durham University og publiseres i den nyeste utgaven av tidsskriftet Personality and Individual Differences.

Over 400 britiske menn og kvinner ble presentert for bilder av mannsansikter, som var noe bearbeidet for å fremstå mer maskuline eller feminine.

Deltakerne i studien ble deretter, på bakgrunn av hva de sett, spurt om å forutsi personlighetstrekk hos mannfolkene, inkludert seksuell atferd og egnethet som forelder.

- Kvinner stort sett enige

Maskuline mannsansikter, med kantete og kraftig kjeve, liten nese og små øyne, ble klassifisert på følgende måte: Klart mer dominante, mindre trofaste, dårligere foreldre og med en kjøligere personlighet enn de mer feminine herrene.

De sistnevnte hadde generelt finere ansiktsrekk, fyldigere lepper, større øyne og tynnere, mer buede øyenbryn, oppplyses det i et presseskriv fra Durham University.

- Denne studien viser en stor grad av enighet blant kvinner med hensyn til hva de ser personlighetsmessig, når det blir bedt om ‘å skue hunden på hårene’, sier førsteforfatter Lynda Boothroyd, som er tilknyttet psykologiavdelingen ved Durham University.

- Kvinnene kan godt tenkes å bruke et slikt inntrykk når de bestemmer seg for å innlede et forhold, eller la være. I en slik beslutningsprosess avhenger alt av hva kvinnen ser etter i et forhold på det aktuelle tidspunktet i livet hennes, uttaler Boothroyd videre i presseskrivet.

Kilden til velstand…

Forskerteamet sier også at funnene i studien støtter opp under tidligere forskning på maskulinitet og oppfatningsevne hva angår personlighet.

Studien viser dessuten at ansikter som fremstod sunne, eksempelvis de med god ansiktsfarge, ble ansett å være mer attråverdige, sammenlighet med dem som så usunne ut.

- Våre resultater strider mot påstander om at sterk grad av mannlighet innebærer at personen er i god form og har høy motstandskraft mot sykdom. Maskulinitet kan “kjøpe” en mann dominans, men innebærer ikke nødvendigvis at vedkommendes helsetilstand er tipp-topp.

- Istedenfor ser kvinner at en frisk mann er en kilde til velstand og at han er rustet for familielivet, mener rofessor David Perrett ved University of St Andrews.

Referanse:

Lynda Boothroyd, et al. Partner characteristics associated with masculinity, health and maturity in male faces., Personality and Individual Differences. Årgang 43, nr. 5, side 1161-1173.

Powered by Labrador CMS