Annonse

Sunn selvdyrking

Å dyrke selv på en liten jordflekk kan gi mer enn egne grønnsaker og sosialt samvær.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Urbane gartnerspirer ser nemlig ut til å høste en aldri så liten helsegevinst - i form av gjennomsnittlig færre kilo, ifølge ny studie.

Resultatene viser lavere kroppsmasseindeks og mindre risiko for overvekt eller fedme, sammenlignet med folk som ikke bedriver slik grønn selvdyrking.

Forskerne fra University of Utah viser at kvinnelige dyrkere hadde en KMI som i snitt var 1,84 poeng lavere enn for andre hunkjønn i nabolaget.

For mennene var forskjellen enda større: 2,36 KMI-poeng nedover. Forskerne sammenlignet her med personer som ikke var i slekt med hverandre. 

Fornøyd selvdyrker ved People's Portable Garden, med en bunt gulrøtter. (Foto: Wasatch Community Gardens)

For en kvinne på 165 cm innebærer dette en vektforskjell på nær 5 kilo.

For en mann på 178 cm utgjør forskjellen i overkant av 7 kilo i snitt, opplyses det i en pressemelding.

Særlig bra for mannfolk?

Gartnerspirer fra urbane miljø kan altså ha lavere sannsynlighet for å bli overvektige eller fete.

I tillegg er det mulig at de grønne aktivitetene er spesielt gunstig for mannfolk.

Studien viser i hvert fall at overvekt-sannsynligheten er 46 prosent lavere for kvinner og 62 prosent lavere for menn.

Den er publisert i American Journal of Public Health.

Forskerne sammenlignet også med gartnerspirenes søsken av samme kjønn.

Også da fant de litt av den samme tendensen: at søsknene hadde økt sannsynlighet for høyere KMI og overvekt, særlig blant kvinner.

For ektefeller til de lokale dyrkerne fant man ingen vesentlige forskjeller.

Forskerne forventet da også å finne at ektefellene ville dra fordel av å spise grønnsakene - og kanskje også hjelpe til med hagearbeidet.

- Spennende

Såkalt selvdyrking av frukt og grønnsaker kan foregå i litt forskjellige former, noen begrenser seg til et par kasser på balkong eller terrasse.

Arbeidet med jordflekken i Fairpark Garden har gitt synlige resultater i form av blant annet tomater. (Foto: Wasatch Community Gardens)

De mer ivrige vil kanskje dyrke i fellesskap: i en større hage flere disponerer, en åker de er bonden leier ut jord  - eller i en tradisjonell kolonighage-parsell.

- Disse dataene er spennende, selv om grunnlaget er medlemmer i en lokal organisasjon i Salt Lake City, sier professor Cathleen Zick ved University of Utah i pressemeldingen.

Hun mener derfor det er grunn til å være varsom med å trekke for vidtrekkende konklusjoner om effekten på KMI og overvekt.

- Likefullt er det slik at en stadig større prosentandel av amerikanere bosetter seg i bystrøk. Denne studien stadfester tanken om at områder der man dyrker selv er verdifulle for nabolag, og at dette kan bidra til et sunnere liv, sier Zick.

En tilsvarende tendens med økt tilflytting til bystrøk kan også ses i Norge.

Utforme nye og gamle nabolag

Zick mener resultatene kan være interessante både for byplanleggere, helsepersonell og andre som skal jobbe for å revitalisere gamle nabolag og utforme nye.

I studien har forskerne sammenlignet selvdyrkernes KMI og sannsynligheten for overvekt eller fedme med tre kontrollgrupper.

En av gruppene bestod av personer i samme område som dyrkerne selv, de var ikke i slekt med hverandre. I de to andre kontrollgruppene var søsken av samme kjønn, og ektefellene.

198 personer ble trukket ut blant aktive medlemmer av Wasatch Community Gardens, en ideell organisasjon som har vært i sving i 20 års tid.

Referanse:

Cathleen D. Zick, Ken R. Smith, Lori Kowaleski-Jones, Claire Uno, and Brittany J. Merrill.  (2013). Harvesting More Than Vegetables: The Potential Weight Control Benefits of Community Gardening. American Journal of Public Health. e-View Ahead of Print. doi: 10.2105/AJPH.2012.301009 Sammendrag

Powered by Labrador CMS