Eldre og klokere

Amerikanske forskere mener personligheten forandrer seg når man blir eldre, og ofte til det bedre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingenting er så meningsløst at det ikke kan brukes til noe. Nå har forskere fra Berkeley (University of California) brukt festlige tester på Internett til å finne ut om personligheten forandrer seg når man blir eldre.

Gammel oppfatning

I følge vitenskapen kan man kartlegge personligheten ved å måle sånn omtrentlig hvor samvittighetsfull, behagelig, neurotisk, åpen og utadvendt man er. Dette er visstnok de fem store byggesteinene i personligheten til alle mennesker.

Mange forskere har ment at disse egenskapene er genetiske, og at man ikke forandrer seg nevneverdig etter 30-årskalaset. I disse dager utgis imidlertid resultatene fra en gedigen personlighetsundersøkelse i statene, og mye tyder på at folk utvikler seg like mye i voksen alder.

Tusenvis av nettester

"Slik blir man når man passerer 30. Helt sant."

Forskerne brukte rett og slett internettester til å undersøkte de fem trekkene hos over 132 000 mennesker mellom 21 og 60. Resultatene ble kontrollert mot tradisjonelle undersøkelser, for å sjekke at de var gyldige.

Det viste seg at folk ble mer samvittighetsfulle gjennom hele livet, spesielt i 20-årene hvor de fleste kjapt ble både organiserte og disiplinerte. Behageligheten, derimot, ble betydelig bedre i 30-årene, hvor folk fikk en varmere og mer sjenerøs personlighet.

Omgivelser i endring

Resultatene kan godt tolkes som en utvikling i takt med at livssituasjonen forandrer seg, mener forskerne. I 20-årene begynner mange i arbeid, og kastes ut i den voksne verden. Samtidig får de ofte forpliktelser i privatlivet også.

I 30-årene begynner gjerne en ny familiefase, som kan forklare utviklinga av de sjenerøse og hjelpsomme trekkene. Men dette er en diskusjon om høna og egget, mener Sanjay Srivastava, som leder prosjektet ved Berkeley.

- Det kan være snakk om sosialt utløste forandringer som en reaksjon på at livet endrer seg, sier han til New Scientist. Eller så kan man tenke seg at personligheten utvikler seg selv, slik at man etter hvert skal kunne påta seg de nye rollene.

Ta testen!

Det aller morsomste er imidlertid at man kan ta testen selv, og dermed finne ut hva slags fortreffelig personlighet man har samtidig som man hjelper vitenskapen. Man kan til og med velge hvem-er-du-i-Star-Wars -versjonen.

Resultatene fra Berkeley ble publisert i maiutgaven av the Journal of Personality and Social Psychology, utgitt av American Psychological Association (APE).

New Scientist: Personality changes throughout life
BBC: Personality improves with age

Powered by Labrador CMS