I forgrunnen ligger en blek blekksprut. I bakgrunnen står en annen blekksprut fra samme art. Den har skiftet til en mørkere farge og står oppreist. Det betyr at den er i ferd med å angripe dersom den andre blekkspruten ikke skyr unna. (Foto: David Scheel)
Sint blekksprut skifter farge
Fargeskiftet kan brukes til å true andre blekkspruter.
Blekkspruter er noen snedige skapninger. De åttearmede bløtdyrene kan blant annet skifte farge for å kamuflere seg for fiender.
Men en ny studie tyder på at denne egenskapen ikke bare kan brukes til å leke gjemsel. Det kan også se ut til at fargen kan vise blekksprutens humør.
Og møter du en mørkfarget Octopus tetricus, er det kanskje greit å styre unna. Det kan nemlig lede til en slåsskamp, skriver newscientist.com.
Farge og humør
Det er et knippe forskere fra Alaska Pacific University som nå har beskrevet denne merkelige atferden i en studie publisert i tidsskriftet Current Biology.
Forskerne har sett på flere timer med blekkspruter filmet i sine naturlige omgivelser.
De så flere mønstre. Om for eksempel to blekkspruter møttes, og begge skiftet til en mørkere farge, var det stor sannsynlighet for et basketak.
Andre typiske trekk for de aggressive bløtdyrene var at de stilte seg opp for å bli så høye som mulig, mens de samtidig spredte tentaklene sine utover.
Om den ene blekkspruten derimot ville unngå en slåsskamp, skiftet den ofte om til en blekere farge og stakk raskt av.
Flere blekksprut – færre håndgemeng
Det som virkelig overrasket forskerne, var at jo flere blekksprut som oppholdt seg i samme område, jo mindre sannsynlig var det at et slagsmål brøt ut.
Forskerne tror derfor at fargeskiftet kan ha mye å si i sosiale sammenhenger.
– Det som er så interessant er den toleransen de har overfor hverandre, sier hovedforskeren bak studien, David Scheel i samme artikkel.
Likevel påpeker forskeren at disse konfrontasjonene var svært sjeldne. Det de oftest så var at en blekksprut ofte stakk ut en arm mot en forbipasserende blekksprut mens den selv lå trygt inne i en hule. Og noen ganger ble utstrekkelsen møtt med en utstrakt tentakel fra den forbipasserende.
– Vi aner ikke hva denne oppførselen skal bety, men vi vil gjerne finne ut mer, sier Scheel.
Tidligere forskning på den samme arten har også vist at et individ kan være sint og utagerende én dag og unnvikende en annen dag. Forskerne bak denne studien mener det tyder på at arten mangler personlighet, som de definerer som stabil og unik atferd over tid.
Referanse:
Scheel, D., Godfrey-Smith, P. og Lawrence, M. Signal Use by Octopuses in Agonistic Interactions. Current Biology (2016)