En notis fra Sintef - les mer.
Hvordan bryter naturen selv ned olje? Og hvilke metoder er best for å bli kvitt oljesøl? Det skal et nytt prosjekt gi mer kunnskap om.
(Illustrasjonsfoto: Pataporn Kuanui / Shutterstock / NTB scanpix)
Skal finne ut hva som skjer med oljen etter utslipp i havet
Det skal et internasjonalt forskerteam bidra til å finne svaret på ved å studere hvordan olje brytes ned av mikroorganismer i havet. Dette vil bidra til viktig kunnskap når man skal vurdere hvilke tiltak man bør benytte ved oljesøl i fremtiden.
Ved oljesøl er det viktig å finne de tiltakene som gjør at miljøet skades så lite som mulig.
Man kan forsøke å ta oljen opp, brenne den eller bruke en metode kalt dispergering, hvor man tilsetter en såpe som får oljen til å løse seg opp i små dråper.
– For å vite hvilke tiltak som egner seg best, trenger vi å vite mer om oljens naturlige nedbrytningsprosess. Dette er komplisert fordi det er mange faktorer som påvirker hvordan oljen brytes ned, som sol, vind, temperatur og lokale bakterier, sier SINTEF-forsker Ida Beathe Øverjordet.
Forskningen skal skje på ulike steder i verden.
Gir mer realistiske modeller
Sintef har over flere år gjort forsøk i lab med vann fra ulike steder som viser hvordan den naturlige bakteriesammensettingen i sjøvann fra forskjellige steder påvirker oljens biodegradering – altså naturlige nedbryting.
Dette skal nå suppleres ved å undersøke nøyaktig hvordan oljen degraderes, gjennom feltforsøk på flere steder langs kysten i Norge, Svalbard og Brasil.
Forskerne samarbeider dessuten også med danske og kanadiske forskere om tester på Grønland og i arktiske strøk i Canada.
Forsøksdataene fra feltprosjektene skal være med å komplettere et modellverktøy Sintef bruker til å forutse hva som skjer med oljen etter et utslipp.
– Dette vil hjelpe oss å få klarhet i om dataene vi allerede har er gode nok eller om vi er avhengige av flere feltdata, sier forsker Odd Gunnar Brakstad.
Les hele saken på gemini.no
Les også disse artiklene fra Sintef: