En notis fra Sintef - les mer.

Forskere skal finne ut om utenlandske krefter har prøvd å påvirke det norske kommune- og fylkestingsvalget. (Illustrasjon: Hilde Marie Fjære).
Forskere skal finne ut om utenlandske krefter har prøvd å påvirke det norske kommune- og fylkestingsvalget. (Illustrasjon: Hilde Marie Fjære).

Leter etter utenlandsk innblanding i valget

Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget? Forskere prøver å finne svaret.

Det vi leter etter, er nåla i høystakken, fastslår seniorforsker Tor Olav Grøtan i Sintef Digital. Han leder arbeidet for å prøve å finne ut om utenlandske aktører har prøvd å påvirke det norske kommunevalget. Allerede nå varsler han at forskningen godt kan ende uten noe klart resultat.

Foreløpig er det nemlig ikke noe som tyder på at andre land har blandet seg inn. Men forskningen skal gjøre oss litt sikrere på den saken.

Både det amerikanske presidentvalget og ulike europeiske valgprosesser har fått etterspill med etterforskning av påstått russisk innblanding.

– Vi skal ikke skrive noen «Mueller-rapport», men den står kanskje som det fremste symbolet på hva dette handler om. I det ligger også at det er noen spesielle stater som er regnet som mer aktuelle enn andre, sier Grøtan. Sammen med kolleger fra Sintef og flere andre forskningsinstitusjoner driver han det som han omtaler som et detektivarbeid.

Metoden forskerne har brukt er basert på såkalt scraping: maskinell innhenting av poster og kommentarer fra for eksempel Facebook-sidene til politiske partier og fylkeskommuner, samt fra oppslag i et utvalg av nettsteder og tilhørende kommentarfelt fra både tradisjonelle media og det som ofte betegnes som alternative media.

– For å kunne gjøre denne jobben måtte vi sette begrensninger på egen datainnhenting og -behandling ut fra personvernhensyn etter gjeldende regelverk, opplyser Grøtan.

Dataene blir nå analysert etter både kvantitativ og kvalitativ metode. Dette kombineres med undersøkelser fra Faktisk.no og relevante analyser fra utenlandske aktører som jobber med å avdekke falske opplysninger.

Les mer om prosjektet på gemini.no

Powered by Labrador CMS