7 millioner tonn fisk og skalldyr går til spille i India. Nå etterlyser Sintef norske industripartnere i kampen mot problemet. (Foto: Guro Møen Tveit, Sintef)
7 millioner tonn fisk og skalldyr går til spille i India. Nå etterlyser Sintef norske industripartnere i kampen mot problemet. (Foto: Guro Møen Tveit, Sintef)

Indisk matsvinn på bordet til norske forskere

Published

India er det landet som har flest underernærte mennesker i verden. I tillegg er det mye av den produserte maten som aldri blir spist.

Hele 30 prosent av landets matproduksjon blir til matsvinn. Det tilsvarer et økonomisk potensial på 26 millioner norske kroner.

Norske og Indiske forskere vil nå samarbeide for å redusere matsvinnet i marin sektor i India. Det er nemlig manglende muligheter til å kjøle råvarene og begrenset utnyttelse av restråstoff som er årsaken til at så stor del av de sju millioner tonn fisk og skalldyr som produseres i landet går til spille.

I prosjektene ReFood og ReValue, som ledes av Sintef Ocean, jobbes det med å skape samarbeid mellom norske universiteter og indiske partnere i både sjømatindustri, ved universiteter og forskningsinstitutter, for å redusere matsvinnet.

Les mer om prosjektet på gemini.no.