Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Litt over halvparten av de fødende kvinnene hadde prøvd disse kjerringrådene, ifølge en undersøkelse fra Ohio State University.
Gjennomsnittsalderen på de som hadde forsøkt rådene, var rundt tre år lavere enn for de vordende mødrene som lot naturen gå sin gang.
Verken etnisk eller sosial bakgrunn spilte noen rolle for hvem som prøvde rådene.
Av 102 kvinner i denne gruppen hadde 87 prøvd gåturer, 46 hadde prøvd sex, 22 spiste krydret mat og 15 prøvde å stimulere brystvortene, ifølge legen Jonathan Schaffir, som har gjennomført undersøkelsen
Fra familie og venner
De fleste hadde fått rådene fra andre familiemedlemmer eller venner. Overraskende nok var det en fjerdedel som hadde hørt om disse kjerringrådene hos en lege. Bare én av ti hadde fått rådene fra nettet.
Kanskje er dette tallet høyere i nettlandet Norge. Nettsteder som Ammetåka og Mammanett har i alle fall blogger og artikler der de samme rådene går igjen.
Sexråd i bloggfloraen
I flere av nettstedene anbefales sex, blant annet fordi sæd inneholder prostaglandiner. Dette er det samme hormonet som sykehus bruker for å sette i gang fødselen.
- Prostaglandinene kan ha en effekt, sier Siri von Krogh. Hun er jordmor og driver nettstedet JordmorSiri.no.
- Orgasme hos mor kan også frigjøre hormonet oxytocin, som kan gå over i rier. Uansett er samleie ikke farlig, så lenge vannet ikke har gått, sier von Krogh.
Det verserer også en ”Rikshospitalets sex-oppskrift” på flere av disse nettstedene. Den foreslår en ganske strevsom samleiestilling for å sikre at ”penishodet berører livmormunnen”. Etter samleiet skal paret ligge slik i fem minutter, ”så livmorhalsen blir badet i sæd”.
Jordmor Lise Gaudernack på Oslo universitetssykehus benekter bestemt at et slikt råd kan ha kommet fra Rikshospitalet.
- Etter min erfaring anbefaler jordmødre av og til samleie eller gåturer når kvinnen spør om råd. Dette er helt ufarlig, men jeg vet ikke om det er bevist noen effekt, sier hun.
- Tidligere florerte trappegang som kjerrigråd, supplerer von Krogh.
- Det tilsvarer jo å gå en tur. Effekten er usikker, men det er jo alltid greit å være i bevegelse, sier hun.
Oxytocin kan virke
Selv om det å stimulere brystvortene er relativt lite utbredt, er det faktisk det eneste rådet som kan ha en effekt, ifølge Schaffir.
Annonse
Når brystvortene stimuleres, sender kroppen nemlig også ut hormonet oxytocin. Oxytocin frigjøres blant annet under amming, og under orgasme. Hormonet kalles derfor også for ”kjærlighetshormonet”.
Oxytocin får melken ut av melkekjertlene, men også livmoren til å trekke seg sammen.
Dette er blant annet nyttig etter fødselen, da rester av morkaken skal presses ut, og livmoren skal tilbake til vanlig størrelse.
Schaffir anbefaler likevel ikke kvinner å prøve denne metoden hjemme.
- Sammentrekningene kan være vanskelige å kontrollere (for kvinnen), og for mange sammentrekninger kan være en ulempe. Dette er ikke noe jeg anbefaler, fordi det ikke er noen etablert sikker framgangsmåte, sier han i en nyhetsmelding fra Ohio State University.
Ikke overdriv
Også Gaudernack bekrefter at brystvortestimulering kan ha effekt, men bare på flergangsfødende.
- Kvinner prøver nok dette av og til hjemme, men de bør passe på å stoppe stimuleringen når det kommer en ri og vente til denne er over, og ikke overdrive slik at riene kommer tettere enn med fem minutters pause, sier Gaudernack til forskning.no.
- Ved fem minutters pause over en time eller to, anbefales uansett å ta kontakt med fødeavdelingen, fortsetter hun.
Von Krogh bekrefter at bryststimulering ikke må overdrives.
- Maksimalt en time morgen og kveld, til du får en ri. Så må du vente til rien er over før du eventuelt fortsetter, anbefaler hun.
Anbefaler ikke lakserolje
Annonse
De øvrige kjerringrådene har ingen effekt, men er heller ikke farlige, ifølge Schaffir.
Et unntak er avføringsmidlet amerikansk olje (castor oil). Noe forskning tyder på at denne lakseroljen kan sette i gang fødselen, heter det i nyhetsmeldingen.
Lakseroljen kan imidlertid også gi diaré og uttørking hos moren og sette i gang tarmbevegelser i fosteret.
- Sterk mat eller avføringsmidler hører jeg sjeldere om, kommenterer Gaudernack. – Man må være forsiktig så man ikke får andre typer magesmerter enn rier!
- Mange jordmødre mener derimot at et klyster kan få fart på riene når kvinnen først er kommet inn i fødeavdelingen, sier hun.
- Lakserolje er ikke farlig. Men det er jo veldig plagsomt med diaré, kommenterer von Krogh.
Skjuler for legen
Undersøkelsen ble gjort med et spørreskjema til kvinner på barselavdelingen i et sykehus i midtvesten i USA.
Og det viste seg at det måtte spørreskjemaer til for å få kartlagt hvor vanlige disse metodene var. Under halvparten av kvinnene hadde nemlig fortalt legene sine om kjerringrådene de hadde fulgt.
- Når man er desperat er det vel lov å prøve, så sant det ikke er skadelig, mener von Krogh.
Undersøkelsen ble publisert i juniutgaven av tidsskriftet Birth.