Spradebasse får damene i gang

Synet av attraktive hanner får fart på den seksuelle modningen hos noen damer - blant fisk, vel å merke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"En skikkelig kjekkas."
"En skikkelig kjekkas."

Når hannene blant grønne sverddragere har lange “sverd”, får det blodet til å bruse hos hunnfiskene.

Det er første gang det blir vist at fysiske ornamenter på et medlem i en gruppe, styrer tidspunktet for den seksuelle modningen hos andre.

Imponerende halefinne

Britiske forskere har studert den populære akvariefisken, som egentlig hører hjemme i Sentral-Amerika.

Grønn sverddrager har fått navnet sitt på grunn av den slående sverd-lignende veksten som hannene utvikler på halefinnen.

"Flørting på gang."
"Flørting på gang."

“Sverdet” gjør at hannen ser større ut, og dermed blir han mer attraktiv for hunnene.

Hurtig modning

Hunnfiskene som fikk se hanner med flotte halefinner, ble seksuelt modne flere måneder før søstrene som ikke hadde den samme utsikten.

Unge hanner som så modne hanner med imponerende “sverd”, ble senere seksuelt modne enn hanner som hadde konkurrenter av lavere kvalitet.

- Begge kjønn bruker visuelle hint for å øke sine parringssjanser, skriver University of Exeter i en pressemelding.

For hunnene betyr det maksimering av kvaliteten på potensielle partnere. For hannene betyr det en forsinkelse av egen modning for å minimere konkurransen.

Gjelder for andre arter?

- Dette er den første dokumentasjonen for at arter tilpasser seksuell modning som respons på visuelle hint, sier Craig Walling ved University of Exeter.

- Mens vår studie har fokusert på grønn sverddrager, virker det usannsynlig at denne egenskapen er begrenset til denne ene arten, sier han.

Tidligere studier har vist at den seksuelle modningen kan styres av kjemiske stimuli fra andre individer, hos en rekke forskjellige arter - inkludert noen pattedyr som rotter og sau.

For å unngå denne typen kjemisk påvirkning var hunnene og hannene i forskjellige akvarier, men med god utsikt til hverandre.

- Virkelig overrasket

- Det er godt etablert at seksuell modning hos sverddragere varierer mye.

- Den finner sted ved alt fra mellom fire til 20 måneders alder, selv om de sjelden lever lenger enn to år, sier Walling.

- Vi var virkelig overrasket over å finne ut at visuelle hint kan ha en slik effekt på seksuell modning, som er så viktig for et individs reproduktive suksess, sier han.

Referanse:

Craig A. Walling, Nick J. Royle, Neil B. Metcalfe og Jan Lindström; Green swordtails alter their age at maturation in response to the population level of male ornamentation; Biology Letters; februar 2007; doi:10.1098/rsbl.2006.0608.

Powered by Labrador CMS