En notis fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter - les mer.

Forsker Ingvill Thorson Plesner spør folk på gata i Oslo: Hva er en jezidi? (Video: HL-senteret)

Hva er en jezidi?

En utstilling om jezidier ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter i Oslo er basert på forskning ved senteret og inkluderer videoer, VR-turer, fotografi og gjenstander. Utstillingen står ut september.

Før folkemordet startet i august 2014, var jezidiene i Irak en ukjent livssynsminoritet her i landet. Få vet at det bor nærmere 400 jezidier i Norge.

Årets sommerutstilling på HL-senteret har vi kalt Etter et folkemord: Møter med jezidier.

3. august 2014 lød desperate rop om hjelp fra fjellet Sinjar nord i Irak. Tusenvis av jezidier var i ferd med å bli massakrert av terrorgruppen som kaller seg Den islamske staten (IS).

En internasjonal intervensjon mot IS forhindret et mer omfattende massedrap. Likevel er over 70 massegraver funnet. Kvinner og barn ble tatt til fange og holdt som sex-slaver. Flere hundre tusen lever fortsatt i flyktningeleirer.

Utstillingen spør: Hva tenker overlevende om det som er skjedd, og om framtiden?

Mange av de norske jezidiene flyktet fra krig og forfølgelse i hjemlandet lenge før 2014. I denne midlertidige utstillingen spør vi også: Hvordan er det å være jezidi i Norge, og hva er deres forhold til hjemlandet?

Etter et folkemord: Møter med jezidier er basert på forskning ved HL-senteret og inkluderer videoer, VR-turer, fotografi og gjenstander. Utstillingen står ut september.

Kuratorer er Ingvill Thorson Plesner ved HL-senteret og Kari Gjetrang ved Expology.

Les mer om HL-senteret og utstillingen på deres nettsider

Powered by Labrador CMS