Tidligere pubertet med TV?

TV, videospill og datamaskiner ser ut til å endre barns hormonproduksjon. Det kan fremskynde puberteten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da jeg vokste opp lo vi litt da biologibøkene skulle fortelle oss når puberteten inntraff. Så vi oss rundt - og det gjorde vi jo - kunne vi fastslå at den inntraff langt tidligere enn det sto i boka.

At puberteten inntreffer tidligere enn før er et kjent fenomen man ikke har klarlagt årsaken til. Flere forklaringer er mulige, men nå har italienske forskere lansert en ny.

Er det mulig?

Forskere ved Universitetet i Firenze fant ut at barn i en undersøkelsesgruppe produserte gjennomsnittlig 30 prosent mer melatonin om de ikke brukte TV, videospill og datamaskiner. Dette var økningen etter bare én ukes abstinens.

- Jenter kommer mye tidligere i puberteten enn hva de gjorde på 1950-tallet, sier Roberto Salti som ledet undersøkelsen.

- Én grunn er deres økning i gjennomsnittsvekt, men en annen kan være lavere nivåer av melatonin.

   melatonin og epifysen

Melatonin produseres i epifysen, som er et lite organ i mellomhjernens tak. Epifysen er en såkalt endokrin kjertel som mottar impulser fra synsbanene og den sympatiske grensestreng.

Hos enkelte krypdyr er epifysen utviklet til et lysoppfattende organ, et “tredje øye”.

Fordi epifysen lå i midten av hjernen, mente Descartes at organet formidlet forbindelsen mellom kropp og sjel.

Melatonin har hos pattedyr en hemmende virkning på kjønnshormonene.

Melatonin produseres rytmisk. Produksjonen stimuleres av mørke og hemmes av dagslys. Den er større om vinteren enn om sommeren.

Produksjonen er størst i barne- og ungdomsårene, avtar med alderen og opphører ved høy alder.

Melatoninkonsentrasjonen har betydning for vår oppfatning av døgnrytmen. Det er hevdet at den har mange andre funksjoner i tillegg, men mye er foreløpig ikke dokumentert.

Melatonin settes i relasjon til kjønnsmodning og -funksjon (i samspill med kjønnshormonene), antas å styrke immunforsvaret og til en viss grad å beskytte mot visse kreftformer.

Melatonin skal videre beskytte mot de kjemiske forbindelsene som er kalt frie radikaler, og for de ulemper enkelte personer har etter flytransport over flere tidssoner (jet lag). Hos disse har man forsøkt å gi melatonin i tablettform, angivelig med godt resultat.

Det er også hevdet at melatonin bremser aldringsprosessen.

Kilde: Store Norske Leksikon

Han legger til at lave melatoninverdier ser ut til å fremskynde puberteten hos dyr.

Store utslag

Undersøkelsen omfattet 74 barn mellom seks og 12 år. Til vanlig så gruppen tre timer på tv mellom klokken åtte på kvelden og midnatt. I tillegg ble de oppmuntret til å se mye på fjernsyn i en uke før studien startet.

Deretter ble de nektet å se tv en uke. Familiene ble også bedt om å redusere bruk av annet kunstig lys.

På slutten av denne uken hadde barnas nivå av melatonin økt med gjennomsnittlig 30 prosent, og økningen var størst hos de yngste.

Melatoninproduksjonen dårlig forstått

Forståelsen av melatoninproduksjon er foreløpig ganske dårlig. Man antar at eksponeringen for kunstig lys reduserer kroppens produksjon.

Følger man i stedet naturens døgnrytme, og lar naturens lys og mørke styre, ser det ut til å øke produksjonen.

Alessandra Graziottin, som leder et senter for gynekologi og seksologi i Milano, sier til La Republica at resultatene er interessante og troverdige.

- Amerikanske studier har vist at jo mer du eksponeres for fjernsyn, jo tidligere debuterer du seksuelt, og det inkluderer tenåringsgraviditeter.

Tyngre barn - tidligere pubertet

Andre studier har vist at barn som bruker mye tid på fjernsyn eller videospill veier mer enn andre barn, og det fører muligens også til tidligere pubertet.

Artikkelen i New Scientist sier ikke spesifikt hva som endrer melatoninproduksjonen hos barna; hvorvidt det er bruken av kunstig lys eller selve skjermbruken?

Lenker:

New Scientist: Television watching may hasten puberty

Vårt innebygde urverk

Melatonin

Pineal gland (epifysen)

"I dag vet barn flest mer om teknologi enn foreldrene deres gjør."
Powered by Labrador CMS