Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Jula er visst tida for tullball i de vitenskapelige tidsskriftene. Denne uka publiserte British Medical Journal en oppsiktsvekkende rapport om samliv. Den konkluderer omtrent slik:
Det er bedre å pukke på at du har rett innimellom, enn alltid å bøye deg for husfredens skyld. Ellers ender den tilstrebede husfreden fort i at du blir bånn ulykkelig og at partneren blir ond.
Godt å ha rett?
Det er tre professorer i allmennmedisin og en statistiker som kommer med den noe uvanlige rapporten.
De har tatt utgangspunkt i ideen om at lite er svart og hvitt, rett og galt. Det meste er avskygninger av grått, og altfor mange skaper stress fordi de absolutt vil ha rett framfor å leve i et lykkelig forhold.
Men av og til er det vel også deilig å ha rett, eller hva? Spør Bruce Arroll og tre kollegaer fra Auckland University. Og nå har firkløveret gjennomført historiens første pilotundersøkelse for å få svar.
- Vi har gjennomført et forsøk med én mann og ei dame, skriver forskerne i BMJ.
De to forsøksobjektene befant seg tilfeldigvis også i samme hjem, og var gift med hverandre.
Måtte stoppe forsøket
Uten å ha sjekket saken nærmere, bestemte forskerne seg for at dama sikkert foretrakk å ha rett hele tida, mens mannen, som var en smule passiv, sikkert helst ville leve lykkelig uten konflikter.
Derfor fikk mannen beskjed om å føye kona i ett og alt, selv når fruen åpenbart tok feil. Madammen selv var uvitende om forsøket, og hadde bare i oppgave å rapportere om hvor fornøyd hun var med livet.
Dermed gikk startskuddet for den halvblinde studien. Den varte i 12 dager.
Da ble hele prosjektet ble stoppet av etiske grunner. Mannen var blitt så trist, og kona så krevende at det ikke lenger var forsvarlig å fortsette.
Litt svak, lissom
Mens konas livskvalitet hadde svak stigning, fra 8 til 8,5 på en skala fra 0 til 10, falt ektemannens tilfredshetskurve som Magasuget på Sommarland i Bø. Livskvaliteten sank fra 7 til 3 på skalaen.
I løpet av de 12 dagene hadde dama blitt så kritisk til alt mannen foretok seg, at situasjonen var blitt uutholdelig.
Dermed konkluderer forskerne: Ubegrenset makt hos en av partene i et parforhold forringer livskvaliteten til den andre.
Annonse
De innrømmer likevel at det er noen ørsmå svakheter ved studien.
For eksempel mangel på registrering, etisk godkjennelse, informert samtykke, skikkelig randomisering, godkjente målemetoder og skikkelig statistisk vurdering.
Med en studiepopulasjon på to er det også vanskelig å si om resultatene skyltes andre faktorer, eller om de ble påvirket av variasjoner som kjønn.
Det trengs mer forskning for å finne ut om resultatene blir de samme dersom det var mannen som alltid hadde rett, avslutter forskerne.