- Det er tydelig at Afrika sør for Sahara er et område man nedprioriterer ved Universitetet i Oslo, sier professor Ingse Skattum. Hennes pensjon kan bli fatal for faget.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ingse Skattum har den eneste stillingen på Områdestudier Afrika sør for Sahara. Når hun går av med pensjon i 2011, står studiet i fare for å bli nedlagt.
- Studiet er det eneste i Norden som fokuserer på det franskspråklige og det portugisisktalende Afrika, i tillegg til det engelskspråklige, med kultur og områdekunnskap i tillegg, sier Skattum.
- Vi kan nå bli sittende igjen i Norge uten et helhetlig områdestudium for Afrika sør for Sahara, sier hun.
Hvis stillingsplanen til Institutt for kulturstudier og oriantalske språk blir vedtatt 11. desember, vil stillingen til Skattum bli erstattet med en stilling med kompetanse i religion og kultur i Nord-Afrika, og flyttet til Områdestudier for Midtøsten og Nord-Afrika.
- Der har de mer enn elleve stillinger fra før. Man vil styrke det som allerede er sterkt, og legge ned et fag som man anser som et lite fag. Men det er 47 stater sør for Sahara, og det er viktig å ha kunnskapsberedskap også der, sier hun til forskning.no.
Etter at den første strategiske planen for instituttet lå klar i 2006, har faget hatt trusselen om nedleggelse hengende over hodet. I høst ble det foreslått å flytte stillingen til områdestudiet for Nord-Afrika. Nå er avgjørelsen time like rundt hjørnet.
Protester
Så mange er blitt opprørte og provoserte over at faget kanskje må legges ned, at Ingse Skattum i vår sendte et høringsnotat til Humanistisk Fakultet, med 21 underskrifter fra så vel studenter, doktorgradsstipendiater og andre professorer.
Hun kjemper for at Afrika sør for Sahara fremdeles skal ha en ansatt. Hun argumenterer blant annet med at UD har erklært å øke satsningen på Afrika og særlig Vest-Afrika, som alle ligger sør for Sahara.
- Kongo-krisen viser også at Norge må ha kunnskap om dette området. I løpet av 20 år har universitetet bygget opp et utstrakt forskernettverk med Europa og Afrika, og jeg er redd dette nå går tapt, sier Skattum.
Det er ikke enestående at studieretninger blir lagt ned når en professor går av med pensjon. Samisk språk, finsk og nygresk er blant fagene som har forsvunnet fra studietilbudet ved dette instituttet, sammen med professorene som har kompetansen.
Men Skattum mener områdestudiet for Afrika sør for Sahara er for verdifullt til å legge ned.
- Det er meget synd for Norge som er engasjert i å yte god bistand. Hvis man ikke har greie på kulturen eller språket i området, blir det vanskelig.
- Det er kanskje ikke in på samme måte som Kina og Japan for eksempel, men om Afrika sakker akterut, er det desto større grunn til å sette inn ressurser på dette området, sier hun til forskning.no.
- Ikke bestemt
I et dokument over faglige prioriteringer for 2007-2011 skriver styret ved Instituttet at det er mulig å prioritere stillingen til Afrika sør for Sahara dersom fakultetet eller universitetet oppretter et tverrfaglig senter for Afrikastudier.
Hvis ikke, foreslår de altså å heller satse på religion og kultur i Nord-Afrika når Skattum slutter.
Men Skattum har ikke stor tro på at det blir et senter for Afrikastudier hvor hennes kunnskap om området sør for Sahara kan leve videre.
Annonse
- Det er ingen av de åtte fakultetene som i løpet av denne prosessen har prioritert å være vertskap for senteret. Dessuten krever det fiansiering, sier Skattum.
I et brev signert prodekan for studier, Gro Bjørnerud Mo og seksjonssjef Jon Arild Olsen – heter det at bachelorprogrammet, Afrika sør for Sahara, stenger opptaket for nye studenter. Tidligere i høst ble masterstudiet stengt for videre opptak.
- En helt vanlig prosedyre når det ikke er vedtatt hva som skal skje med faget, sier stedfortredende instituttleder ved IKOS, Rune Svarverud.
- De vil ikke si det svart på hvitt at faget antakelig blir borte, men det kan jo bety at det er et lite håp fortsatt, sier Skattum.
Svarverud vil ikke si til forskning.no om han selv mener faget Afrika sør for Sahara bør bestå som det er, eller hva han tror blir utfallet i styret 11. desember. Utover det vil ikke instituttstyret si noe mer om hva som ligger til grunn for forslag om å nedlegge faget.