Denne manet-galaksen ligger ikke i nabolaget, for å si det forsiktig.

Her ser Hubble en manet-galakse i all sin prakt

Hvorfor kalles disse manet-galakser?

Universet vi kan se der ute, inneholder et utall galakser.

Det er svært mange anslag, men resultater fra Hubble-teleskopet viser at det er rundt 100-200 milliarder galakser vi kan observere, ifølge Space.com.

Og disse galaksene kommer i mange forskjellige former og størrelser. Noen galakser er spiralformede, slik som den på det øverste bildet. Disse kalles ganske enkelt for spiralgalakser.

Ser ut som spiraler og linser

Vår egen galakse Melkeveien er en variant av en spiralgalakse. Den er en stavspiralgalakse, som får navnet sitt fra den stavformede kjernen i midten av galaksen.

Stavspiralgalaksen NGC 1300 sett av Hubble.

Men det finnes flere varianter. Linseformede galakser ser ut som....linser.

Noen er mer ubestemmelige samlinger med stjerner, såkalte irregulære galakser. En av våre nærmeste galaksenaboer er en såkalt irregulær dvergalakse som kalles Den lille magellanske skyen.

Den linseformede galaksen NGC 4866 sett av Hubble

Dette er bare noen av måtene som milliarder av stjerner, planeter, sorte hull og gass blir organisert til galakser på. Vår egen galakse har minst hundre milliarder stjerner, og NASA anslår at det er minst én planet rundt hver eneste stjerne.

Men hva slags galakse er det Hubble-teleskopet ser på her?

Maneter?

Astronomene kaller dette en manet-galakse. Denne spesifikke manet-galaksen har ikke noe eget navn, men kalles JO201. Den ligger rundt 700 millioner lysår unna.

Galaksen er helt tydelig en spiralgalakse-variant, men den har lange «tentakler» som slepes etter den. Dette er grunnen til at det kalles en manet-galakse. Det ser ut som om galaksen trekker brenntråder etter seg.

Her ser Hubble-teleskopet en ekstremvariant av en manet-galakse, i galaksen kalt D100 helt til høyre i bildet. Her presses gass ut av galaksen i en ekstremt lang tentakkel.

Manet-galakse er en klassifisering som forskerne selv har funnet på. I denne forskningsartikkelen fra 2020 beskrives fenomenet.

Det forklares med at gass fra galaksen blir dyttet ut mens selve galaksen beveger seg gjennom rommet mellom galaksene. Dette skjer blant annet på grunn av samhandling med gass som eksisterer i rommet mellom galaksene.

I gassen som presses ut av galaksene, kan det dannes nye stjerner, noe som skjer i tentaklene etter galaksen på Hubble-bildet. Dette fenomenet kalles for «starburst» og beskriver en relativt kort periode hvor forholdene ligger til rette for svært rask og massiv dannelse av nye stjerner, ifølge astrofysikk-avdelingen hos Harvard.

Hubble-teleskopet sett av astronauter på romfergen.

Selv om Hubble-teleskopet har vært i drift siden starten av 1990-tallet, gir det fortsatt fantastiske bilder av fenomener der ute. Det har vært oppgradert flere ganger siden begynnelsen.

Hubble-teleskopet fyller en annen rolle enn det nye James Webb-teleskopet. Hubble er først og fremst kjent for å ta svært detaljerte bilder i lys som også er synlig for oss. James Webb-teleskopet er først og fremst laget for å se infrarødt lys og for å se svært langt tilbake i universets historie.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS