Etter grundige tester er FAST-teleskopet klar til bruk. (Foto: China Daily / via REUTERS / NTB Scanpix)

Gigantisk teleskop åpner i Kina

Det enorme radioteleskopet er en halv kilometer bredt og er verdens største enkelt-teleskop. Det kan med tida fortelle oss mer om både gravitasjonsbølger og mystiske radioglimt fra rommet.

I et avsidesliggende område i Guizhou-provinsen i Kina har anleggsarbeidere holdt det gående i et halvt tiår.

Og resultatet?

En gigantisk buet tallerken som dekker et digert søkk midt i en ring av åser. Overflaten av den 500 meter brede tallerkenen er kledd med rundt 4400 bevegelige aluminiumsplater.

Til sammen utgjør de et nytt rekordstort radioteleskop, FAST, nesten 200 meter bredere enn den forrige rekordholderen – Areciboteleskopet i Puerto Rico.

Åpner trolig neste måned

Etter en lang og strevsom byggeperiode, er vidunderet altså klart for bruk.

Kinesiske forskere har kjørt en serie innledende tester og evalueringer. Nå ser det ut til at det meste er i orden, og FAST-teleskopet åpnes trolig for forskere fra hele verden i neste måned, skriver Nature News.

Teleskopet kan bare se på en bitte liten del av universet om gangen, men aluminiumsplatene kan beveges slik at blikket kan fokuseres på ulike områder. Og med en så stor tallerken til å fange opp radiobølger, kan FAST registrere ekstremt svake signaler.

Mystiske glimt

Det superfølsomme teleskopet kan brukes for å studere pulsarer i fjerne galakser, skriver Nature News.

Eller planeter rundt fremmede stjerner. Og ikke minst korte glimt av radiostråling – såkalte Fast Radio Bursts – som forskerne fortsatt ikke aner opphavet til.

FAST har faktisk allerede fanget opp over hundre slike glimt, bare i innkjøringstida, skriver Nature News.

Gravitasjonsbølger

Etter hvert kan teleskopet også bli nyttig for forskere som forsøker å studere gravitasjonsbølger – krusninger i selve romtiden. FAST kan brukes til å undersøke de voldsomme hendelsene i rommet – for eksempel kolliderende sorte hull – som skaper målbare gravitasjonsbølger.

Men det kinesiske kjempeteleskopet blir så klart ikke alene om å utforske verdensrommet i detalj.

For selv om FAST utgjør verdens største enkelt-tallerken, finnes og bygges det flere andre enorme radioteleskoper. De består ofte av mange mindre teleskopdisker som jobber sammen.

Til sammen vil disse instrumentene i tida som kommer skaffe enorme mengder nye data, til glede for forskere verden over.

Powered by Labrador CMS