Illustrasjon av et sort hull i ferd med å sluke en nøytronstjerne. (Illustrasjon: Carl Knox, OzGrav ARC Centre of Excellence)

Sort hull slukte stjerne i ett jafs

Det sorte hullet jafset i seg nøytronstjernen i ekte Pac-Man-stil, ifølge forsker.

Sorte hull suger til seg alt av masse – ja, selv lys. Derfor synes de heller ikke.

Et godt stykke unna jorda, nærmere bestemt 8550 millioner billioner kilometer unna, er det et sort hull som har forsynt seg grovt av omgivelsene sine.

Forskere oppdaget nylig at dette sorte hullet trolig slukte en nøytronstjerne – restene som er igjen etter at en stjerne har eksplodert – rått.

Professor Susan Scott sammenligner jafset med spillfiguren Pac-Man.

– Trolig sluknet stjernen umiddelbart, sier hun i en pressemelding fra Australian National University.

Skjedde for lenge siden

Selve hendelsen fant sted for omtrent 900 millioner år siden, forklarer Scott.

Men vi kan ikke se sorte hull med det blotte øye, så hvordan kan de vite at det var akkurat dette som skjedde?

Jo, ved hjelp av teknologi som oppdager såkalte gravitasjonsbølger fra verdensrommet. Gravitasjonsbølger er som små krusninger i selve romtiden og stammer fra voldsomme begivenheter i verdensrommet. For eksempel sendes de ut når sorte hull eller nøytronstjerner kretser rundt hverandre.

Da det sorte hullet slukte nøytronstjernen for mange hundre millioner år siden, sendte hendelsen ut disse små krusningene, som nå har blitt plukket opp ved hjelp av teknologi her på jorda.

Foreløpige beregninger av massen til objektene som sender ut disse bølgene, gjør at forskerne nesten kan si for sikkert at det gjaldt et sort hull og en nøytronstjerne.

Og her har størrelsen noe å si.

Blir enten slukt hel eller revet i filler

– Om nøytronstjernen ikke har særlig mindre masse enn det sorte hullet, ville den ha blitt revet i filler på vei mot det sorte hullet, forklarer Scott i en e-post til forskning.no.

Faktisk har forskere også observert en stjerne som sakte men sikkert ble flådd i stykker og spist av et sort hull.

Men i tilfeller hvor massen til det sorte hullet og stjernen er såpass ulik i størrelse, unngår stjernen å bli revet i filler - den blir snarere slukt hel.

Dersom stjernen hadde blitt revet i filler, ville hendelsen ha sendt ut elektromagnetiske signaler som kan fanges opp av satellitter. Men unngår den det, uteblir disse signalene.

Scott forklarer at de har gransket området med teleskop og satellitter på jakt etter flere tegn fra hendelsen, men så langt har de ikke funnet noe.

Det gir videre bevis for at stjernen ble slukt hel, og dermed ikke sendte ut elektromagnetiske signaler, mener hun.

Nå jobber forskerne videre med å analysere dataene fra de observerte gravitasjonsbølgene.

Powered by Labrador CMS