En stjerne som veier mer enn dobbelt så mye som solen, er i ferd med å bli slukt av et sort hull. Underveis i etegildet sendes det ut en strøm – jet – av materiale fra stjernen. (Kunstners illustrasjon: Sophia Dagnello/NRAO/AUI/NSF)

Sort hull har spist på stjerne i 10 år

Astronomer har gjennom 10 år observert en stjerne som blir flådd i stykker og spist av et sort hull.

I en fremmed galakse nesten 150 millioner lysår fra jorden ser astronomer noe sjeldent: Et sort hull er i ferd med å flå en stjerne i stykker og spise den.

Den uheldige stjernen har blitt fulgt av astronomer siden 2005, og de siste detaljene om etegildet er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science.

– Det er ganske fascinerende lesning. Først trodde man det var en supernova, altså en eksploderende stjerne. Det viste seg å være en stjerne som holdt på å bli flådd i stykker og spist av et sort hull, forteller Ole Eggers Bjælde, som forsker på sorte hull ved Aarhus Universitet i Danmark, men han har ikke vært med på den nye studien.

Sett i Store Bjørn

Sorte hull er ekstremt kompakte og har en enorm tyngdekraft. Det finnes utallige sorte hull rundt omkring i universet, og i sentrum av mange galakser finnes det et supermassivt sort hull som kan være millioner eller milliarder ganger tyngre enn solen.

Det er nettopp et slikt supermassivt sort hull forskerne nå har oppdaget.

Det sorte hullet befinner seg i sentrum av en av galaksene i Arp 299, som er i ferd med å kollidere med hverandre.

Astronomisk middag

Det skjer bare en sjelden gang at et supermassivt sort hull fortærer en stjerne – blant astronomer er etegildet kjent som en tidal disruption event.

Først blir stjernen fanget inn av den enorme tyngdekraften fra det sorte hullet. De voldsomme kreftene river opp stjernen, før den blir spist.

Underveis i prosessen blir det sendt ut materiale fra stjernen. I den nye studien kan forskerne se en jetstrøm av stråling og partikkelrester fra stjernen som blir spyttet ut i rommet, forklarer Bjælde.

– Man forventer at om lag halvparten av stjernen blir spist, og den andre halvparten av stjernen blir sendt ut i rommet i en jetstrøm, sier han.

Ser utvikling av jetstråle

Den nye studien er basert på et tiår med observasjoner, så forskerne har sett hvordan situasjonen har utviklet seg.

– Det er første gang vi har observert utviklingen av en jet fra en av disse hendelsene, uttaler en av studiens hovedforfattere, Miguel Perez-Torres, som er forsker ved Det astronomiske instituttet i Andalusía i Spania, i en pressemelding National Radio Astronomy Observatory.

Fulgt av teleskoper

I alt har astronomer observert omkring 20–30 tidal disruptions events, men det er første gang det har blitt fulgt så tett, forklarer Ole Eggers Bjælde.

– Det nye og spennende er at de kan se jetstrålen oppstå og utvikle seg. Her kan de følge den og se hvordan den utvikler seg over tid, sier Bjælde.

Den første oppdagelsen av det astronomiske etegildet i Arp 299 ble gjort i 2005 med William Herschel-teleskopet på Kanariøyene.

Til venstre et bilde som romteleskopet Hubble har tatt av Arp 299 – et par kolliderende galakser. Til høyre en kunstners fortolkning av hvordan det sorte hullet i Arp 299 fortærer en stjerne og spytter ut en strøm av stjernemateriale. (Illustraion: Sophia Dagnello, NRAO/AUI/NSF; NASA, STSCI)

I 2011 ble astronomene klar over hva som skjedde, og fenomenet har blitt fulgt av en rekke forskjellige teleskoper, inkludert både radioteleskoper og infrarøde teleskoper.

Stjernen som er i ferd med å bli fortært av det sorte hullet, veier ifølge forskerne mer enn dobbelt så mye som vår egen stjerne, solen.

Referanser:

S. van Velzen mfl: «A radio jet from the optical and X-ray bright stellar tidal disruption flare ASASSN-14li», Science, 2018 DOI: 10.1126/science.aad1182 Sammendrag

«Astronomers See Distant Eruption as Black Hole Destroys Star», pressemelding fra National Radio Astronomy Observatory, 2018

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS