Her testes rakettmotorene i mer enn åtte minutter totalt.
Her testes rakettmotorene i mer enn åtte minutter totalt.

NASA har gjennomført en vellykket test av rakettmotorene de skal bruke til månen

Oppskytningssystemet SLS ble fyrt av i åtte minutter og 20 sekunder, akkurat som planlagt. Det gikk langt bedre enn sist gang de prøvde systemet.

NASA har fortsatt et mål om å sette amerikanske menn og kvinner på månen i 2024.

Flere har tvilt på om dette målet kommer til å holde, og den nye, midlertidige NASA-sjefen Steve Jurczyk har sagt at 2024-målet er usikkert, ifølge nettavisen Politico.

Men nå er de et steg videre på veien etter en test av Space Launch System (SLS) - deres nye rakettsystem som blant annet skal frakte mennesker og maskiner til månen. Denne gangen gikk testen som det skulle, men SLS har vært hjemsøkt av svært mange utsettelser og problemer.

Rakettsystemet har vært under utvikling i lang tid, og har vært gjennom mange tekniske utfordringer og utsettelser. Den første oppskytningen har blitt flyttet mange ganger, men er nå planlagt i november 2021. Men hva er det de har testet nå?

Første trinn

Dette er ikke en test av en flyvende rakett, men en rigg som er satt opp på samme måte som første trinn av raketten kommer til å være.

Det første trinnet vil løfte raketten og lasten opp fra jordas overflate, og må dermed gjøre den tyngste jobben.

Den første testen av SLS ble gjennomført i midten januar, og den gikk ikke som planlagt. Egentlig skulle raketten brenne i mer enn åtte minutter, men testen måtte avbrytes etter litt over ett minutt.

Nå er denne testen gjentatt, med langt bedre resultat. Testen varte like lenge som fyringen vil vare i virkeligheten, når raketten potensielt skal løfte astronauter opp i bane.

NASA-sjef Steve Jurcyk erklærer testen som en suksess, og hevder at denne raketten er den eneste som er kapabel til å «drive Amerikas neste-generasjon oppdrag som vil sette den første kvinnen og den neste mannen på månen» , på deres nettsider.

SLS er delvis designet av leverandører, og John Shannon er med på å lede SLS-programmet hos Boeing. Han mener at testen viste at raketten kan takle akkurat det den er designet for, ifølge bransjenettstedet Space News.

Under kan du se hele testen. Raketten vil være blant de kraftigste som er brukt til romfart, hvis prosjektet er vellykket.

Å lande på månen

Den neste månelandingen er et stort samarbeid med private selskaper og NASA. Private selskaper konkurrerer blant annet om hvem som skal bygge selve månelanderen.

Tre selskaper er med i konkurransen, blant annet Jeff Bezos-eide Blue Origin, og SpaceX. En av alternativene er en modifisert utgave av Starship, SpaceX' store romfartøy.

Elon Musk ser for seg at dette romskipet skal kunne brukes både til månen og Mars, og prototyper av Starship er under testing. SpaceX gjennomførte nylig en test som demonstrerte hvordan Starship kunne lande selv, som du kan lese mer på forskning.no. Prototypen eksploderte like etterpå.

Vinneren av denne konkurransen skulle egentlig ha vært annonsert, men avgjørelsen er utsatt til 30. april, ifølge teknologinettstedet The Verge.

Powered by Labrador CMS