SLS-raketten på oppskytningsrampen 39B i ved Kennedy Space Center. Dette bildet er fra 4. november 2022
SLS-raketten på oppskytningsrampen 39B i ved Kennedy Space Center. Dette bildet er fra 4. november 2022

NASA utsetter oppskytning av kjemperakett igjen

En storm gjør at NASA må vente enda noen dager på å skyte opp raketten SLS.

Denne høsten har vært preget av flere store forsinkelser for NASAs prestisjeprosjekt Space Launch System. Denne raketten er sentral i det nye måneprogrammet Artemis.

Dette er oppskytningssystemet som skal ta over etter romfergen som ble pensjonert for over ti år siden.

Nå var planen at første oppskytning skulle skje 14.11, men dette er flyttet til 16.11. Denne gangen er det trusselen om en ny tropisk storm, kalt Nicole, som gjør at oppskytningen blir utsatt, ifølge NASA.

Selv om det kan bli dårlig vær, blir raketten stående på oppskytningsrampen, ifølge romfartsorganisasjonen. Den skal tåle vind på opp mot 135 kilometer i timen på rampen, og NASA satser på at været ikke blir like dårlig som sist.

Denne siste utsettelsen skjer etter en lang rekke andre utsettelser. Et annet oppskytningsforsøk ble avbrutt den 27. september på grunn av den tropiske stormen Ian. Stormen ble dannet ute i Det karibiske hav.

Den gangen var stormen så kraftig at ingeniørene bestemte seg for å rulle den 98 meter høye raketten tilbake inn i Vehicle Assembly Building (VAB), ifølge CNN. Dette gjorde også at oppskytningen måtte utsettes i lengre tid.

Nå skaper altså været trøbbel igjen, men det er ikke de eneste problemene NASA har hatt når det kommer til Artemis I, som er det første oppdraget i det moderne måneprogrammet.

Her blir transportplattformen kjørt bort til raketten i september, før den måtte flyttes tilbake inn i huset på grunn av en tropisk storm.
Her blir transportplattformen kjørt bort til raketten i september, før den måtte flyttes tilbake inn i huset på grunn av en tropisk storm.

Stor lekkasje

Artemis I skal ikke frakte noen astronauter til månen, men ideen er å teste romfartøyet Orion og ta det med på en runde rundt månen.

Dette skal legge grunnlaget for NASAs neste månelanding, som kanskje skal skje i 2025 med oppdraget Artemis III, hvis alt går etter planen. Denne landingen skulle opprinnelig skje i 2024, men den har blitt flyttet.

Men oppskytningen av Artemis I har blitt flyttet flere ganger allerede. Raketten hadde store tekniske problemer i august i år, før den første planlagte oppskytningen 29. august.

Da ble det blant annet oppdaget en stor lekkasje av hydrogen fra raketten. Reparasjonene førte til ytterligere forsinkelser, selv om dette er et problem som har dukket opp for NASA flere ganger de siste tiårene, ifølge Gizmodo.

Nå ligger oppskytningen an til å skje enten 16. eller 19. november, med mindre den utsettes igjen.

Space Launch System har lenge blitt kritisert for å være gammeldags, samtidig som at raketten har vært svært vanskelig å utvikle og ferdigstille. Du kan lese mer om problemene med SLS i denne forskning.no-saken fra 2018.

Opprinnelig skulle raketten være klar i 2016, og datoen har blitt flyttet hvert år siden den gang, ifølge Space.com. Raketten har vært under utvikling helt siden 2011, og nå gjenstår det å se om den faktisk kommer til å lette neste uke.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS