Forskerteamet ved De forente arabiske emiraters romfartsorganisasjon håper at romfartøyet skal fortelle mer om hvorfor Mars mister sitt hydrogen og oksygen, byggestener for vann. (Foto: Mohammed bin Rashid Space Centre/UAE Space Agency)

De forente arabiske emirater skal sende farkost til Mars

Vil bli det første arabiske landet som utforsker en annen planet.

De forente arabiske emirater vil til Mars. Nå er forskere og ingeniører i landets romfartsorganisasjon snart ferdige med å konstruere satellitten som har fått navnet Håp, eller Al-Amal på arabisk.

Romfartøyet skal skytes opp fra Japan neste sommer. Banene til Mars og jorden gjør at de to planetene står nærmest hverandre på denne tiden. Det blir to år til neste gang det skjer. Om alt går etter planen vil satellitten være fremme ved mars i 2021, samme året som De forente arabiske emirater feirer 50-års jubileum.

For lenge siden hadde Mars en atmosfære som kanskje kunne opprettholde liv. Målet med ekspedisjonen er å undersøke hvorfor Mars mister sin atmosfære og hvordan hydrogen og oksygen forsvinner ut i rommet. Forskere vil også lære mer om været på den røde planeten, spesielt knyttet til sandstormene som med jevne mellomrom herjer hele overflaten.

Navnet på satellitten, Håp, ble valgt fordi «det sender en melding om optimisme til millioner av unge arabere», ifølge statsminister Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, skriver nettavisen Spacenews.com.

Sarah Amiri er nestleder for De forente arabiske emiraters marsferd, her forteller hun om planene. (Foto: Kamran Jebreili/ AP/ NTB Scanpix)

Flere er med

Flere land i Midtøsten har kastet seg inn i romfart. Både Tyrkia og Saudi-Arabia varslet i fjor at de skal starte nasjonale romfartsprogrammer. Sjefen for Saudi-Arabias romprogram er prins Sultan bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, som var første araber i verdensrommet i 1985.

I april gjorde Israel et forsøk på å lande et ubemannet fartøy på månen. Fartøyet ble skutt opp med en av rakettene til Elon Musks selskap SpaceX i februar.

Romfartøyet krasjlandet og ble knust i småbiter. Dersom operasjonen hadde lykkes, ville Israel blitt det fjerde landet etter USA, Sovjetunionen og Kina som har landet et fartøy kontrollert på månen.

Iran har hatt store problemer med mislykkede oppskytninger. Men i 2013 sendte de en ape ut i verdensrommet, som kom helskinnet tilbake til jorden. Iran hadde også planer om en bemannet ferd ut i verdensrommet, men disse planene ble skrinlagt i 2017 som følge av pengemangel, ifølge Aftenposten.

Powered by Labrador CMS