Det israelske månefartøyet ble i fjor sommer vist fram av Opher Doron, som leder selskapet Israel Aerospace Industries. Etter krasjlandingen torsdag opplyste Doron at fartøyet ble knust til biter som ligger strødd utover landingsstedet på månen. (Foto: Ilan Ben Zion, AP, NTB scanpix)

Israelsk romfartøy krasjet på månen

Det ubemannede israelske romfartøyet Beresheet krasjet da det torsdag skulle lande på månen.

Israelske forskere og myndigheter måtte dermed erkjenne at måneferden ikke hadde gått som de håpet.

– Hvis du først ikke lykkes, så prøv igjen, sa statsminister Benjamin Netanyahu, som var til stede hos romfartsorganisasjonen SpaceIL under landingen.

Det israelske romfartøyet Beresheet ble skutt opp med en rakett av typen Falcon 9 i Florida i februar. (Foto: Terry Renna, AP, NTB scanpix)

Fartøyets motor sviktet rett før det nådde månens overflate. Da motoren kom i gang igjen, var farten for høy. I tillegg ble radiokontakten brutt.

Beresheet ble knust til biter i sammenstøtet med månens overflate, forteller Opher Doron, som leder det statseide selskapet Israel Aerospace Industries.

Privat finansiering

Romfartøyet ble sendt opp i verdensrommet med en av rakettene til Elon Musks selskap SpaceX i februar. Oppskytingen skjedde i Florida i USA.

Israelere følger med på TV-sendingen om romfartøyet Beresheet idet det blir klart at fartøyet har krasjlandet på månen. (Foto: Ariel Schalit, AP, NTB scanpix)

Organisasjonen SpaceIL og Israel Aerospace Industries konstruerte fartøyet. Hadde romferden gått som planlagt, ville Beresheet blitt det første fartøyet med privat finansiering som hadde landet kontrollert på månen.

Tidligere er det bare de statlige romfartsorganisasjonene til USA, Sovjetunionen og Kina som har klart dette.

Stadig større bane

Etter oppskytingen gikk Beresheet først inn i en bane rundt jorda. Den ble stadig større og mer elliptisk, inntil fartøyet gikk inn i en bane rundt månen.

Denne framgangsmåten gjorde det mulig å spare drivstoff og penger. Til sammen tilbakela Beresheet 6,5 millioner kilometer på sin reise til månen.

I begynnelsen av mars sendte fartøyet en «selfie» tilbake til jorda. Om bord på Beresheet, som veide 585 kilo og var på størrelse med en vaskemaskin, var det instrumenter for å studere månens magnetiske felter.

Powered by Labrador CMS