Annonse

- Skilsmisse setter spor i generasjoner

De negative følgene av å være skilsmissebarn går over flere generasjoner, mener den danske forskeren Mads Jæger.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Som barn kan man ikke velge sine foreldre eller sitt sosiale opphav. (Foto: Colourbox)"

Mange ting kan påvirke barns videre ferde i livet - forhold som barnet ikke selv kan styre: skilsmisse, skolepolitikk, fødested og mye mer.

Mads Jæger, seniorforsker ved Det nasjonale forskningssenter for velferd (SFI), forsker på noen av de mange forholdene som påvirker oss gjennom livet.

De negative følgene av å være skilsmissebarn går over flere generasjoner, sier han.

Fraværet av en av foreldrene som kan hjelpe i hverdagen betyr at skilsmissebarn ofte greier seg dårlig i forhold til utdannelse, arbeidsmarkedet og livskvalitet.

Forskning tyder på at det er verre for barn at foreldrene blir skilt når de er små enn når de er tenåringer. Det skyldes at tenåringer i langt høyere grad er i stand til å klare seg selv.

Foreldre og skole

Skolen har endret seg mye siden den var basert på pugging. Derfor har den sosiale bagasjen stor betydning for barnets videre utdanningsforløp, mener Jæger.

Når man tar det i med i betraktningen, viser det seg at det faktisk ikke er betydelig forskjell på skoler i rike og fattige bydeler.

Ifølge Jeger er det mange misforståelser rundt hva sosial arv og ulikhet er. Derfor mener han det er viktig å undersøke om lovverket har noen effekt, og om effekten er positiv eller negativ.

Se Mads Jæger fortelle om sin forskning (på dansk, uten norsk tekst):

Lenke:

Mads Jægers profil SFI

Powered by Labrador CMS