Omtenksomme partnere utløser smerte

Når partneren din klager over vondt i ryggen bør du kanskje foreslå at han eller hun tar seg en spasertur, heller enn å vise sympati. Er du omtenksom og gir massasje, kan smerten komme oftere, sier tyske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Smerte er relativt. En partner som viser medfølelse kan faktisk forverre ryggsmerter, melder tyske nevrologer.

Tre ganger så mye smerte

Mennesker med kroniske ryggsmerter som blir kjælt med at av medfølende partnere opplever tre ganger så mye smerter som de med partnere som ikke viser medfølelse.

Tenk på Pavlov og hunden. Pavlov merket at hans hårete venn siklet når den hørte skrittene hans, og konkluderte med at hunden assosierte skrittene med mat. For å undersøke videre lot Pavlov en bjelle ringe før mating, og etter hvert begynte hunden å sikle når den hørte ringingen.

Litt på samme måten har ryggpasienter lært seg til å forvente en belønning for sin lidelse: Kanskje en massasje, en ekstra klem, en kopp te eller en lindrende pille (eller kanskje til og med gyldig grunn til å slippe oppvasken).

- Distraksjon gir bedre lindring

Professor Herta Flor og hennes kollegaer ved universitetet i Heidelberg i Tyskland gav pasientene noen smeller i ryggen mens ektemakene satt bak dem. Med elektroder målte de den elektriske aktiviteten i en bestemt hjerneregion som er involvert i den følelsesmessige behandlingen av smerte.

Ektemaker ble klassifisert som medfølende eller ikke etter hvordan de vanligvis reagerte på partnerens smerteanfall.

- Å distrahere pasienten under smertene ved å foreslå en spasertur eller forlate rommet, kan være bedre lindring, sier Flor til journalen Nature.

Powered by Labrador CMS