Kan hypnose få oss til å gjøre hva som helst?

SPØR EN FORSKER: Hypnotiserte mennesker oppfører seg helt merkelig på tv – eller er det i virkeligheten skuespillere?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta om hypnose:

Deltakerne i hypnoseshow gjør mye rart. De gjør imidlertid ikke helt motbydelige ting. Men kunne man få dem til det? Hvor langt kan man tvinge folk til å gå under hypnose?

På 1950-tallet og 1960-tallet eksperimenterte USAs etterretningstjeneste CIA med om man kunne hypnotisere mennesker til å begå mord og deretter glemme alt om det.

– Det grunnleggende spørsmålet er: Kan man via hypnose få folk til å gjøre noe de virkelig ikke vil? Noe man ikke kan få dem til å gjøre med andre metoder – som trusler og penger? Det vet vi ikke, sier Bobby Zachariae.

Han forteller at man ifølge loven ikke kan unnskylde en forbrytelse med at man var under hypnose. Tvilen om hvor stor makt hypnosen faktisk har, gjør at man i retten alltid står til ansvar for handlingene sine.

I tv-programmet «Argh! Det gjorde jeg bare ikk’» gjør deltakerne ville ting under hypnose. (Video: Zululicious/Youtube)

En ung mann som tror at han er på vei til Mars – selv om han i virkeligheten sitter i en stor søppelbøtte på jorden. En annen mann som tror han vandrer rundt usynlig i damegarderober.

Det er bare to av de ville situasjonene hypnotiserte deltakerne opplever i tv-programmet «Argh! Det gjorde jeg bare ikk’» på Dansk TV 2. Andreas Ørslev Rasmussen skriver til videnskab.dk:

«Er det mulig å få til dette med hypnose? Eller er det bare svindel og knep?»

Bobby Zachariae er professor ved Psykologisk Institut på Aarhus universitet, og han har arbeidet med hvordan hypnose kan brukes til rehabilitering av pasienter.

Han utelukker ikke at det virkelig dreier seg om hypnose. Men det er fremdeles mye vi ikke vet om denne gåtefulle tilstanden.

Tre grupper

Vi vet at mennesker reagerer ulikt på hypnose. En liten gruppe har utrolig lett for å bli hypnotisert. En annen liten gruppe er helt immun mot hypnose. De aller fleste kan hypnotiseres, men glir ikke så dypt inn i tilstanden.

Det finnes tre slags mennesker når det kommer til hypnose. En gruppe er særlig mottakelig. (Foto: Colourbox)

– Man har undersøkt hypnose med forskjellige former for hjerneskanning. De har vist at forskjellene stammer fra forskjeller i hjernen.

– De delene av hjernen vi bruker når vi forholder oss kritisk og de som har med planlegging å gjøre, blir påvirket hos de høyt hypnotiserebare. De mister evnen til å skille mellom virkelighet og fantasi, sier Zachariae.

Får folk til å tro på fantasien

Høyt hypnotiserebare lar fantasien ta overhånd.

– Det er normalt å ha fantasier og vite at de ikke er sanne. Men når folk er blitt hypnotisert, blir de forestillingene hypnotisøren gir, opplevd som mer sanne. Folk som er høyt hypnotiserbare, er i stand til å skape seg svært klare forestillinger om det de blir instruert i, forteller Zachariae.

Velger de høyt hypnotiserebare

De ti deltakerne i «Argh! Det gjorde jeg bare ikk’» ble – hvis man skal tro programmet – valgt blant ut en gruppe på 400 frivillige. Kriteriet var at man skulle være så mottakelig for hypnose som mulig.

Det er et triks som showhypnotisører har brukt i mange år. Det er denne gruppen som er mest underholdende å ha med.

– Scenehypnotisører velger ut de mest hypnotiserebare blant publikum. De kan gjøre det i løpet av showet – uten at det blir lagt merke til. Eller så blir de valgt på ut forhånd, forteller Zachariae.

Hypnose er en gåte

Selv om hjerneskanninger beviser at folk reagerer ulik på hypnose, er det fremdeles en stor ubesvart gåte: Hvorfor blir man i det hele tatt hypnotisert?

Zachariae mener det er en mulighet at de høyt hypnotiserebare oppfører seg spesielt fordi de er showmenn som føler at de skal gi publikum valuta for pengene. De spiller altså en rolle for å tilfredsstille hypnotisøren og publikum.

– Vi vet at noen mennesker tilsynelatende er mer påvirkelige enn andre. Men hvor mye det er en rolle de spiller – eller om det virkelig skjer en forandring i virkelighetsoppfatningen deres – er ikke endelig avgjort, sier Zachariae.

Poenget er at endringer som er synlige med en hjerneskanner, bare er bevis for at det skjer «noe» i hjernen – aldri hvorfor det skjer.

Gode showfolk går i dyp hypnose

Mennesker trenger ikke å være under hypnose for å gjøre merkelige ting i full offentlighet. Det er ifølge Zachariae et argument for at de høyt hypnotiserebare i virkeligheten «bare» er gode showfolk.

– Det er jo mange realityprogrammer hvor folk gjør de merkeligste ting uten de er under hypnose. Så man trenger ikke å være hypnotisert for å gjøre ting som burde stride mot selvrespekten, sier Zachariae.

Vi vet at noen kan bli hypnotisert enormt dypt og virkelig tro på den fantasien hypnotisøren gir dem.

Men vi vet altså ikke hvorfor hypnosen virker – og om de hypnotiserte «bare» velger å bli med på spøken.

 ___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS