Gode ideer med tankene på vidvanke

De smarte løsningene popper inn i hodet mens du holder på med noe helt annet. Men ikke en hvilken som helst pause kan sparke i gang kreativiteten.

 (Illustrasjonsfoto: colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

- Ja, men jeg tenker så godt når jeg vasker opp, sa min mor alltid når resten av oss latsabbene maste om anskaffelse av oppvaskmaskin.

Nå, 25 år senere, viser forskningen at hun hadde et poeng.

Benjamin Baird og kollegaene hans ved University of California, Santa Barbara har nemlig undersøkt hva ulike typer pauser gjør med menneskers evne til å finne løsninger.

Og resultatene viser at enkle aktiviteter som får tankene til å vandre kan øke tankeprestasjonene betydelig, skriver Nature News.

Dermed er det altså håp for håpløse tankevandrere som tidligere har lest om dagdrømmingens negative konsekvenser.

- Tradisjonelt har vi funnet at REM-søvn gir kreativ innsikt. At det å la tankene vandre gjør det samme er absolutt fascinerende, kommenterer Sara Mednick fra University of California, ifølge Nature.

Eureka!

Mange har nok hørt hvordan flere av historiens fantastiske a-ha-øyeblikk nettopp har skjedd mens den tenkende har lagt arbeidet bort og satt hjernen i fri. Bare tenk på Newton i eplehagen og Archimedes i badekaret.

Mange av oss litt mindre geniale har også hatt våre små eureka-utbrudd over oppvasken eller på fisketur. Men hvilke mekanismer er det egentlig som ligger bak en vellykket tankeflukt?

Baird og kollegaene huket inn 145 studenter for å finne ut mer.

Pauseaktiviteter

Forsøkspersonene ble delt inn i fire grupper som alle begynte med den samme kreativitetstesten: Deltagerne fikk to minutter på seg til å pønske ut flest mulig måter man kan bruke hverdagsgjenstander som tannpirkere, kleshengere eller murstein.

Etterpå fikk gruppene ulik behandling.

Ei gruppe fikk hvile i 12 minutter. Den andre måtte bruke like mye tid på en huskeoppgave som krevde full konsentrasjon. Den tredje gruppa viet minuttene til en enkel aktivitet som lett tillot tankevandring. Den fjerne fikk ikke noen pause i det hele tatt.

Neste skritt var fire kreativitetstester til. To var gjentagelser av oppgavene fra begynnelsen av eksperimentet, mens to var nye utfordringer.  

Forbedring på kjente oppgaver

Det viste seg at gruppa som hadde drevet med enkle aktiviteter i pausen gjennomsnittlig gjorde det hele 41 prosent bedre på oppgavene de hadde prøvd før. De tre andre gruppene viste null forbedring.

Men tanketurene hadde ingen effekt på de to nye oppgavene.

- Det betyr at tankevandring bare hjalp for problemer som allerede var blitt mentalt tygd på. Det så ikke ut til å føre til en generell økning i evnen til problemløsning, sier Baird til Nature News.

Så hvem vet. Kanskje gikk noe virkelig tapt, som min mor antydet, da oppvaskmaskinen endelig kom i hus.

Referanse:

Forskningen publiseres snart i tidsskriftet Psychological Science.

Powered by Labrador CMS