Født heldig?

Er du født med kjempeflaks, eller snublet du sidelengs ut av mors mage? Forskerne prøver å finne ut om fødselsdatoen bestemmer hvor heldig man er, og du kan være med på forsøket.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er ikke første gang professor Richard Wiseman fra University of Hertfordshire undersøker fenomenet flaks. I fjor fant han ut at heldige mennesker etter all sannsynlighet genererer sine egne lykketreff, og nå prøver han altså å finne ut om disse menneskene er født i visse måneder av året.

Første del av forskningen foregår på nettet, og består av et kort spørreskjema som forteller forskeren noe om hvordan folk ser på sitt eget hell her i verden. Hvem som helst kan være med, og testen finner du her.

Forklaring på flaks?

Svarene avslører rett og slett hvor utadvendte og positive folk med forskjellig fødselsdato er, skriver BBC Online. Og Wiseman mener at nettopp disse egenskapene kan være nøkkelen til hell og uhell.

"Flaks og ulykke - tror du på dem?"
"Flaks og ulykke - tror du på dem?"

Han tror nemlig at mennesker som er optimistiske og karakteriserer seg selv som heldige, ofte er flinke til å både lage og oppdage beleilige sammentreff. Så bruker de intuisjonen til å velge riktig når sjansene byr seg.

De heldige er dessuten mer fleksible i kinkige situasjoner, og snur dermed ofte uflaks til flaks. Dermed ser det ut til at din egen holdning kan bestemme hvor heldig du er, mener Wiseman.

Årstida påvirker oss

Siden nyere forskning antyder at fødselstidspunktet faktisk kan påvirke både mental og fysisk helse, lurer Wiseman altså på om det har innvirkning på flaksen også.

Han håper at eksperimentet skal avsløre hvordan personligheten varierer med måneden man er født i, skriver BBC. I tillegg skal Wiseman undersøke om folk som er født på den 13. i måneden er ekstra uheldige.

Selv om eksperimentet i utgangspunktet ikke har noe med astrologi å gjøre, innrømmer professoren at undersøkelsen også kan si noe om personligheter og stjernetegn.

- Det kan faktisk bli mulig å si at noen har en løvepersonlighet eller en steinbukkpersonlighet, sier han til BBC.

Lenker:

BBC Online: Is your birthday linked to luck?
The luck project
Richard Wisemans hjemmeside

Powered by Labrador CMS