Dropp p-pillen, sniff svette

P-piller øker kvinners luktesans for mat, men gjør dem mindre følsom for lukten av mannesvette. Pillehormonene får kroppen til å prioritere næring framfor mannekos, viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kvinner lukter bedre enn menn. Særlig i tiden rundt eggløsning har kvinner en skjerpet luktesans og merker flere dufter i omgivelsene. Gravide kvinner blir mer følsomme for lukter tidlig i svangerskapet, trolig som en ekstra beskyttelse mot uspiselig mat. Nå har tre psykologer oppdaget at den skjerpede luktesansen er svært kresen på hva den lukter.

Rose og svette

Forskerne testet luktesansen til 52 kvinner, noen med vanlig eggløsning og noen uten (de siste brukte p-piller). De sjekket følsomheten for to lukter, roseduft og mannesvette. Svetten inneholder et steriod som også finnes i menns sæd og urin, og sender ut en “sosial” lukt som signaliserer partnerskap. Roseduften signaliserer mat og næring.

'Johan Lundström'
"Johan Lundström"

- Rosens kronblad, røtter og blader inneholder store konsentrasjoner av mikronæringsstoffer som er nødvendige for fosterutvikling og morens helse, skriver psykologteamet bak undersøkelsen.

Kvinnene snuste på luktepinner med forskjellige konsentrasjoner av luktene. Forskerne fant at hormontilstanden påvirket luktesansen ulikt for de to luktene.

Lukter etter mat

- De som brukte p-piller var mer følsomme for lukten som signaliserer næring, men mindre følsomme for den sosiale lukten, forteller psykolog Johan Lundström ved Uppsala universitet.

Hormoneffekten fra P-piller er svært lik kroppens egen hormonproduksjon i de første måneder av svangerskapet.

- Dette tyder på at økt følsomhet for lukten av næring drives av kroppens ønske om å finne næring til fosteret, siden hormonsammensetningen signaliserer graviditet til kroppen, sier Lundström.

Forskerne mener forskjellen i luktesans er koblet til fruktbarhet. Dette kan også forklare at kvinnene uten p-piller hadde mest luktesans for mannesvette.

- Kvinner i den mest fruktbare fasen av menstruasjonssyklusen får økt følsomhet for den sosiale lukten. Den drivende mekanismen her kan være koblet til økt interesse for det motsatte kjønn, mener Lundström.

Følelsesmessige reaksjoner

Hva testpersonene luktet eller ikke luktet kan også påvirkes av andre forhold, medgir psykologene. Svettelukten og roseduften kan “representere en maskulin/feminin kontrast”, og de kan få den som snuser til å reagere følelsesmessig - positivt eller negativt. Begge faktorene kan påvirke luktesansen for den ene eller andre duften.

Så det er nok fortsatt for tidlig å kutte ut deodoranten, gutter.

Referanse: Johan N. Lundström, Martha K. McClintock og Mats J. Olsson: Effects of reproductive state on olfactory sensitivity suggest odor specificity

Sammendrag av rapporten (PDF-fil).

Powered by Labrador CMS