Med Botox i ansiktet forstår vi mindre av andres ansiktsuttrykk, ifølge ny forskning. (Foto: @erics / Shutterstock / NTB scanpix)

Botox kan gjøre oss sosialt dummere

Når ansiktsmusklene er bedøvet blir det vanskeligere å tolke andres ansiktsuttrykk, ifølge en ny studie. 

Følelsene våre påvirker ansiktsuttrykket. Det vet jo alle. Men i årenes løp har det også blitt klart at det er omvendt også. Ansiktsuttrykket vårt påvirker følelsene.

Så hva skjer da når vi begynner å tukle med trynet, for eksempel ved å bedøve deler av ansiktet med den ekstremt kraftige nervegiften botulinumtoksin?

Tidligere forskning har vist at lammelsene ser ut til å påvirke langt mer enn sinnarynken mellom øyenbrynene.

Og nå kommer en ny studie som peker mot at bedøvelse av ansiktsmuskulaturen også kan redusere evnen til å lese andres ansikter.

Bruker eget ansikt

Vi bruker nemlig vårt eget ansikt når vi forsøker forstå folk rundt oss, skriver Jenny Baumeister International School for Advanced Studies fra International School for Advanced Studies i Italia og kollegaene hennes, i siste utgave av tidsskriftet Toxicon.

De viser til at tidligere forskning antyder at vi blir dårligere til å tolke det følelsesmessige innholdet i både tekst og ansikter når vi ikke får bruke fjeset.  

Men gjelder dette også ved Botox-lammelser av visse muskler?

Tja. Hittil har ingen vært helt sikre på dette, skriver forskerne. Og derfor har de altså gjort et forsøk på å finne ut mer.

Tydelig og svakt

Baumeister og co huket inn elleve damer som aldri hadde fått Botox-behandling før. De måtte gjøre ulike tester hvor de skulle bedømme det følelsesmessige innholdet i ansikter og setninger. Det kunne variere fra svært tydelig glede eller tristhet, til subtile hint.

Deretter fikk deltagerne sprøytet Botox inn i musklene rundt sinnarynken mellom øyenbrynene.

To uker senere ble de testet igjen. I tillegg sammenlignet forskerne prestasjonene med resultatene til en gruppe kvinner som ikke hadde fått noen behandling.

Slet med svakere følelsesuttrykk

Konklusjonen var at de Botox-behandlede damene var like gode som normalt når det gjaldt å oppfatte tydelige følelsesmessige uttrykk. Men de var merkbart dårligere til å tolke svakere følelsesuttrykk i ansikter og setninger.

Dette kan ha viktige konsekvenser for kommunikasjonen med andre mennesker i hverdagen, konkluderer forskerne.

En undersøkelse med elleve damer er nok ikke tilstrekkelig for å si så veldig mye sikkert. Men ser man de nye resultatene sammen med tidligere forskning kan det jo virke som om bruken av Botox potensielt kan erstatte rynkene med annen type krøll.  

Vi ser levende for oss framtidsverdenen hvor folk bedøver ansiktene sine inn i vakker utrykksløshet, samtidig som ingen klarer å tolke andres fjes.

O, glede.

Kanskje skal det komme en tid hvor vi innser at verden faktisk trenger rynker?

Referanse:

J.-C. Baumeister, G. Papa, F. Foroni, Deeper than skin deep - The effect of botulinum toxin-A on emotion processing, Toxicon, mai 2016. Sammendrag. 

Powered by Labrador CMS