Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hjernetrening er en slager på mobilapper, spill og på nettet. Ny enkeltstudie tyder på at slik trening kan styrke hjernens arbeidsminne, men at det ikke gir noen gevinst i forhold til økt intelligens.
- Det skal godt gjøres å være på internett noe særlig lenge og ikke se en annonse for en nettside som lover å trene hjernen, styrke konsentrasjonsevnen og øke IQ-en din, sier psykologiprofessor Randall Engle ved Georgia Institute of Technology i USA i en pressemelding.
Mange av disse tilbudene er basert på å øve opp det som kalles hjernens arbeidsminne.
Fikk trene
Engle er en av flere forskere bak en ny studie publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Psychological Science.
55 studenter gjennomførte et tjue dagers testprogram sammensatt av ulike øvelser. For eksempel trente de på evnen til å huske bokstaver som kom opp på en dataskjerm innimellom ulike matteoppgaver som måtte løses på samme skjerm.
Etter de tjue dagene ble studentene testet. Resultatene tyder på at de var blitt merkbart flinkere enn da de startet.
Ikke økt intelligens
De tjue dagene med hjernetrening gjorde imidlertid ikke studentene smartere når det gjaldt evnen til å tenke gjennom et problem og komme opp med løsninger.
Flytende intelligens er et begrep som ofte brukes av forskere på feltet om evnen til å løse nye oppgaver. Det er ofte denne egenskapen som måles ved typiske intelligenstester.
Slike tester måler for eksempel evnen til å finne et logisk system i et mønster man ikke har sett før.
Studentene som hadde gått gjennom tjue dager med hjernetrening ble målt på sin flytende intelligens før og etter treningsperioden. De hadde akkurat samme skår etter testprogrammet som før det begynte. Treningen hadde med andre ord ingen effekt.
Multitasking
Noen har ment at mer effektivt arbeidsminne er knyttet til høyere flytende intelligens. Studien tyder på at det ikke er noen sammenheng.
Forskerne understreker at det kan ha stor verdi å øke hjernens arbeidsminne. Ikke minst i dag, da alle er nødt til å multitaske og hoppe fra oppgave til oppgave for å komme seg gjennom hverdagen.
At det i det hele tatt går an å trene opp arbeidsminnet er i seg selv kontroversielt nok.
Studien gir ikke helt klare svar på det var det som faktisk skjedde med deltagerne. De kan i stedet ha lært seg gode huskeregler eller andre strategier som hjalp dem gjennom testene.