Noen ganger når hjernen våkner fra drømmesøvn, fortsetter kroppen å være paralysert. (Foto: Colourbox)

Så vanlig er søvnparalyse

Har du våknet og ikke greid å røre på deg - og kjennes det ut som om det er en engel, et romvesen eller kanskje en djevel i rommet? Nærmere åtte prosent av oss opplever søvnparalyse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når vi drømmer har kroppen en slags bryter i hjernestammen som gjør at de fleste musklene i kroppen lammes.

Det kan vi være glade for, siden vi rører mye på oss i drømmene våre, og det ikke er så lurt å sprelle for mye i senga i søvne.

Noen ganger når hjernen våkner fra drømmesøvn, fortsetter kroppen å være paralysert. Og noen ganger, selv om vi føler at vi har våknet, kan en slik tilstand også medføre livaktige hallusinasjoner.

Skummel skapning på brystet

Det kan gi skremmende opplevelser. Du hører og sanser alt rundt deg, men er ikke i stand til å få ut et pip. Kanskje sitter det en skummel skapning på brystet ditt.

Kanskje får du en ut-av-kroppen-opplevelse.

Begrepet mareritt, å bli ridd av en mare, stammer nok fra søvnparalyse. På grunn av lammelsen kan kroppen kjennes tung, som om det sitter noen på brystet eller ryggen.

Noen av menneskene som får søvnparalyse forteller at de blir redde, at de prøver å røre seg, eller skrike. Andre forteller at de nyter disse spesielle opplevelsene.

Den kulturelle fortolkningen av søvnparalyse kan forklare fenomener som bortføring av romvesen og møter med demoner.

Har du ligget i halvsøvne og hatt følelsen av at noen eller noe sitter på deg? (Foto: (Illustrasjon: The Nightmare, Henry Fuseli))

Studenter utsatt

Utbredelsen av søvnparalyse har ikke vært godt dokumentert tidligere. Nå viser en ny undersøkelse at omtrent åtte prosent av oss opplever dette én eller flere ganger i løpet av livet.

I tillegg viser resultatene at studenter og psykiatriske pasienter er mer utsatt.

Brian A. Sharpless ved Penn State University så på 35 publiserte studier om fenomenet, fra de siste 50 årene.

Blant studenter rapporterte 28 prosent at de hadde opplevd søvnparalyse. Blant psykiatriske pasienter var andelen 32 prosent, og hele 35 prosent for mennesker med panikklidelse.

Tilstanden synes dessuten å være noe mindre utbredt blant folk av europeisk opprinnelse.

De tre hallusinasjonene

Dataene til Sharpless kom fra mennesker fra mange ulike land. Hallusinasjonene de opplevde kunne deles inn i tre kategorier:

  • En inntrenger til stede
  • Trykk på brystet noen ganger fulgt av fysisk og/eller seksuelt overfall
  • Sveving eller ut-av-kroppen-opplevelser

– Jeg ønsker en bedre forståelse av hvordan søvnparalyse påvirker mennesker, sier Sharpless i en pressemelding fra Penn State University.

Han mener søvnparalyse bør vurderes oftere, for å vurdere virkningen på menneskers funksjon, og for å bedre forstå forbindelsen til psykiatriske og medisinske lidelser.

Referanse:

Sharpless BA og Barber JP; Lifetime prevalence rates of sleep paralysis: a systematic review; Sleep Medicine Reviews; oktober 2011. 

Powered by Labrador CMS