Annonse

Internett til begjær

Stadig flere føler for noen på nettet uten å ha møtt dem ansikt til ansikt. Er det sosial angst som gjør at vi gjemmer oss bak dataskjermen? Eller er det faktisk lettere å bli kjent i cyberspace?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

amerikanske møteplasser

 

Hvor møtte amerikanske internettbrukere i langvarige forhold hverandre første gang (oppgitt i prosent):

1. Arbeid eller skole (38)
2. Gj. familie eller venner (34)
3. Nattklubb, café, bar e.l. (13)
4. På Internett (3)
5. Tilfeldig (1)
6. Bodde i samme nabolag (1)
7. Treningsstudio e.l. (1)
8. Blind date eller datingbyrå (1)

Kilde: Pew Internet & American Life Project

 

Enkelte sjekkesider på nettet mener de har programmer som er i stand til å grave frem en perfekt partner for deg.

Det er kanskje grunn til å spørre seg om Kirsten Giftekniv er i ferd med å bli omgjort til en algoritme.

Dårlig rykte

Mennesker har funnet kjærligheten online så lenge Internett har eksistert, gjennom nyhetsgrupper, chatrooms, spill og andre nettsamfunn. På den måten er Internett som en hvilken som helst annen arena hvor mennesker møter mennesker.

Nettsjekking har imidlertid ikke bestandig hatt det beste ryktet. Da fenomenet ble omtalt i starten, var fokus ofte på hvor lett det var å lyve på nettet, og at du nesten måtte regne med å bli lurt.

En annen advarsel gikk på at det å bruke tid på mennesker på Internett kunne komme til å skade ditt “virkelige” sosiale liv. Etter hvert som historiene om nettkjærlighet har spredt seg, har nettsjekkingen fått et noe bedre rykte.

Nettdating har tatt av

De siste årene har for eksempel utviklingen i den kommersielle industrien for nettdating sørget for at millioner av brukere betaler for å bli koblet sammen med noen som (kanskje) passer.

Populariteten til disse tjenestene har bidratt til at nettsjekking blir oppfattet som en mer dagligdags aktivitet, og noen av fordommene forsvinner.

Samtidig som stadig flere par møter hverandre på nettet, er det likevel fortsatt en del skepsis knyttet til denne måten å søke kontakt på.

Frykten for det ukjente?

Er det mer enn frykten for det som er nytt og ukjent som ligger til grunn for skepsisen mot nettsjekking, eller er det gode grunner til å mene at de gamle arenaene er de beste?

Én ting er i alle fall sikkert - er du på sjekkern på nettet, gjelder det andre spilleregler enn om du er på sjekkern på bar.

Vi kan se litt på hvor mange som finner kjærligheten på nettet i dag. I Norge finnes det ingen forskning som kan svare på dette, men en amerikansk undersøkelse som ble offentliggjort i mars, kan gi et bilde av hvordan det ligger an.

Utbredt

Hele 15 prosent av den voksne delen av den amerikanske befolkningen, det vil si 30 millioner mennesker, oppgir at de kjenner noen som har vært i et langvarig forhold med noen de møtte på nettet.

En enda større del av befolkningen, 31 prosent, sier de kjenner noen som har brukt en online datingtjeneste. Én av ti nettbrukere oppgir at de selv har besøkt et slikt nettsted.

 
   
 

For mennesker som bruker Internett, er det likevel fortsatt de mer tradisjonelle møteplassene som ligger på topp.

Jobb, skole og sosial omgangskrets

Blant nettbrukere som er i langvarige forhold, oppgir størsteparten at de møtte hverandre på jobben eller på skolen. Nesten like mange sier de møtte hverandre gjennom familie eller venner.

Barer, caféer, nattklubber og lignende havner på en solid tredjeplass, og på fjerdeplass finner vi Internett.

Tre prosent av nettbrukerne som har funnet en partner, oppgir at de møtte hverandre online. Det er faktisk flere enn de som oppgir at de møtte hverandre i kirken.

Spørreundersøkelse

Pew Internet & American Life Project, som har gjennomført undersøkelsen, er et pågående forskningsprosjekt som utforsker virkningen Internett har i amerikanske menneskers liv og i samfunnet generelt.

Rapporten “Online Dating” baserer seg på en av de første representative spørreundersøkelsene som tar for seg nettromantikk.

Selv om den viser at Internett ikke har tatt over som den fremste arenaen for å finne kjærlighet, er det uten tvil et sted hvor stadig flere leter etter noen å være glad i.

Vanlig men farlig?

Rapporten avdekker at hele 74 prosent av de som er single og på sjekkern (bare 16 prosent av alle single amerikanere sier de er på jakt etter en ny partner) har vært i dating-relatert aktivitet online.

Aktiviteten har mange former, fra å bruke datingtjenester til å chatte, flørte på e-post, eller å søke etter informasjon om mulige partnere eller informasjon om hvor single mennesker møtes.

Samtidig mener de fleste amerikanske nettbrukere (66 prosent) at nettsjekking kan være farlig fordi det innebærer at du gir fra deg personlig informasjon over Internett. Bare 25 prosent mener at online dating ikke er farlig.

Desperat?

Flertallet (61 prosent) er ikke enige i at mennesker som driver med nettsjekking er desperate, mens 29 prosent mener det er desperasjon som driver sjekkerne til nettet.

De som ser på nettsjekking som en desperat aktivitet, har gjerne mindre erfaring med Internett, og oppgir at de generelt ikke har så lett for å stole på folk, rapporterer Pew Internet & American Life Project.

Nettdating fjerner nemlig ikke nødvendigvis alle utfordringene som følger med en vanlig date. Bare halvparten av amerikanske nettbrukere mener at det å bruke nettet er en enklere måte å komme i kontakt med folk på. Hele 44 prosent er uenige i dette.

Så hva er det som gjør Internett til en god sjekkearena? Dan Ariely studerer nettdating ved Massachusetts Institute of Technology (MIT), og mener nettet har noen klare fordeler.

- Kan eksperimentere

- Problemet med å møte mennesker i den virkelige verden er veldig reelt. Nettforhold er en måte å eksperimentere med romantikk på en billig å ufarlig måte, sier han til New Scientist.

Du kan møte langt flere mennesker på nettet enn du noen gang kan håpe på å komme i kontakt med på en arbeidsplass eller ute på bar.

Spill og chatrooms på nettet har også ofte et tema, slik at du kan møte mennesker som deler din interesse.

Den hyperpersonlige effekten

Blant psykologene og sosiologene er det imidlertid egenarten ved nettkommunikasjonen som fascinerer mest.

Stadig flere studier viser at vi faktisk har en tendens til å være mer åpne, ærlige og intime på nettet, enn vi er når vi møter mennesker ansikt til ansikt.

Dette er kjent som den “hyperpersonlige” effekten, et begrep som ble etablert i 1996 av Joe Walther ved Cornell University i New York.

Tar oss bedre tid

Han mener at vi tar oss bedre tid med svarene vi skriver når vi kommuniserer gjennom tastaturet. Vi trenger heller ikke å bekymre oss over hvordan vi høres ut, eller hvordan vi ser ut. Fokus er kun på det som blir skrevet.

Når du kommuniserer med noen ansikt til ansikt, formidler du veldig mye gjennom visuelle uttrykk, som for eksempel kroppsspråk. Denne delen av kommunikasjonen faller bort når du kommuniserer gjennom skrevne meldinger på nettet.

Det kan ha flere konsekvenser. For eksempel åpner det for flere misforståelser. Det er en av grunnene til at det har blitt vanlig å legge inn såkalte “smilies” i teksten, for å formidle at beskjeden er skrevet med et smil:)

Fra innsiden og ut

Walther mener at mangelen på ansiktsuttrykk og gestikulasjon gjør at folk kan bygge opp et mer positivt bilde av hverandre, uten å bli konfrontert med en usminket virkelighet som kanskje ville gjort dem avtent. Dette kan selvfølgelig ha både ulemper og fordeler.

- I den virkelige verden dømmer vi mennesker ut fra hvordan de ser ut, og så blir vi kjent med personligheten og verdiene deres. I et massivt multispiller online rollespill (MMORPG), er det omvendte tilfelle, mener Nick Yee ved Stanford University i California.

Han studerer hvordan den hyperpersonlige effekten virker i virtuelle miljøer på nettet, og mener menneskene på disse arenaene blir kjent med hverandre “fra innsiden og ut”, i motsetning til hvordan vi blir kjent når vi står ansikt til ansikt.

Flere presonlige detaljer

Kommunikasjon over nettet kan også gjøre det lettere å ta sjanser, for du har alltid muligheten til å ganske enkelt forsvinne dersom ting skulle skjære seg.

Samtidig som det er enkelt å lyve på nettet, synes det å være enda enklere å fortelle sannheten. Walther viste i en studie fra 2002 at det er mye mer sannsynlig at mennesker som kommuniserer online avslører personlige detaljer om seg selv.

Ekspertene tror dette henger sammen med at nettet skjermer oss for misbilligende ansiktsuttrykk og ubehagelige konsekvenser.

Hyperaktiv fantasi

Det er imidlertid ikke bare positive sider ved nettkommunikasjonen.

Mer intimitet og flere personlige avsløringer er kanskje bra, men samtidig åpner nettet for en hyperaktiv fantasi.

- Du har mindre informasjon og derfor fyller individene inn hullene selv med det de har lyst til å tro, sier Nicole Ellison ved Michican State University. Hun studerer hva vi avslører om oss selv på sjekkesider på nettet.

Dermed kan fallhøyden kanskje bli desto høyere.

Endrer det oss som mennesker?

Samme hvordan du velger å se på Internett som sosial arena:

Det er snakk om en kommunikasjonsform som er i ferd med å omforme våre liv og måten vi omgås andre på - også måten vi forelsker oss på.

De langsiktige konsekvensene for oss som mennesker er det imidlertid vanskelig å si noe sikkert om.

Lenker:

Pew Internet & American Life Project: Online Dating
New Scientist: Love Special: Modern Romance
Professor Joseph B. Walther: Hjemmeside
Nick Yee: Hjemmeside

Powered by Labrador CMS