I framtiden vil folk gjerne ha hjelp av en «Big mother» til å treffe riktige valg og til å forstå andre menneskers følelser.  (Foto: Pavinee Chareonpanich /Shutterstock/NTB scanpix)
I framtiden vil folk gjerne ha hjelp av en «Big mother» til å treffe riktige valg og til å forstå andre menneskers følelser. (Foto: Pavinee Chareonpanich /Shutterstock/NTB scanpix)

Folk vil ha en enklere verden

Folk ønsker seg ikke en verden full av nye muligheter. De vil heller ha et enklere liv, finner tyske framtidsforskere.

Er du lei av alle de nye produktene og mulighetene du blir tilbudt hele tiden?

Da er du ikke alene.

Tyske forskere forsøker nå å utvikle nye metoder for å få vite hva vanlige folk ønsker seg av framtiden. De mener at innovasjonsforskning bare kan lykkes dersom vi som skal bruke innovasjonene, vil ha dem.

Ønsker seg Big mother

Over 100 personer ble dybdeintervjuet ved forskningsinstituttet Fraunhofer i Berlin. Deltagerne skulle forestille seg at de levde i år 2053 og ble bedt om å fortelle hvordan de vil at maskiner, helsetjenester, arbeid og transport skal fungere i framtiden.

Folk vil ha mer av myke teknologier.

De vil ikke ha et Big brother-samfunn. Men de kan gjerne tenke seg et Big mother-samfunn, konkluderer de tyske forskerne.

– I en verden som blir stadig mer komplisert, kan mange tenke seg en Big mother som hjelper dem å treffe ulike valg, sier forskeren Marie Heidingsfelder ved senteret.

Hjelp med følelser

Flere av deltagerne ønsker seg maskiner som hjelper til med å tolke følelser. De vil framfor alt gjerne gjøre det lettere for andre å forstå hva de selv føler.

På helseområdet etterspør ikke folk flere leger eller flere sykehustjenester. I stedet vil de ha teknologier som setter dem i stand til å diagnostisere og kurere seg selv.

Emolinser og mobile kokonger

Flere kreative metoder ble brukt av de tyske framtidsforskerne for å få folk til å tenke nytt rundt framtidens behov.

Her er noen forslag for framtiden:

  • Mobile kokonger: Individuelt tilpassede transportkapsler som setter oss i stand til å reise fra dør-til-dør, uten å måtte forholde oss til en rekke andre mennesker på reisen.
  • Sosiale brannmurer: Teknologi som setter oss i stand til å fokusere på det som er viktig og sperre ute det uviktige.
  • Ørementorer: En variant av den sosiale brannmuren, plassert inne i øret.
  • Smarte kompiser: Lærende systemer som kommer med forslag om hva vi bør gjøre i ulike situasjoner, basert på våre egne interesser og behov.
  • Emolinser: Kontaktlinser som gir oss hint om følelsene til mennesket som står foran oss.

 

Kilde:

Pressemelding fra Fraunhofer-Gesellschaft: «How we want to live in 2053».

Powered by Labrador CMS