Mye nærhet er ikke alltid best

Sterk følelsesmessig nærhet mellom partnerne er slett ikke så avgjørende for et godt forhold som vi tror.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Kan du slett ikke fullføre setningene til din kjære? Har dere litt lite å prate om over pizzaen? Og er det i grunnen litt deilig at han stikker på hyttetur med kompisene sånn i ny og ne?

Ingen grunn til panikk, ifølge en pressemelding fra Columbia University.

Avstand mellom partnerne trenger absolutt ikke være noen varsellampe for et vaklende forhold. Det viktige er derimot at makkerne er så nære som de ønsker.

Spørsmål om samliv

Det mener i hvert fall David Frost fra Columbia University og kollegaen hans, etter å ha overvåket følelsene til 732 damer og menn over en toårsperiode.

Med jevne mellomrom skulle deltagerne svare på spørsmål om forholdet sitt: Hvor mye nærhet de følte, hvor fornøyd og dedikert de var, om de var deprimerte eller tenkte på å slå opp.

Forskerne hadde også inkludert spørsmål som skulle avsløre hvor nær deltageren ønsket å være med partneren sin.

Da viste det seg at nærheten hadde betydning for forholdet. Men ikke helt slik forskerne hadde sett for seg.

Ønsket og virkeligheten var viktigst

Hemmeligheten så ut til å ligge i forskjellen mellom hvor nær partneren ønsket å være elsklingen, og hvor nær han eller hun faktisk var.

De som sultet etter mer nærhet, men ikke fikk oppleve den, hadde et dårligere forhold til kjæresten og flere tegn på depresjon. Men det gjorde også de som hadde tette følelsesmessige bånd, men i virkeligheten lengtet etter en smule armslag.

Det så rett og slett ikke ut til at graden av nærhet i seg selv hadde så mye å si.

Må ta forskjellene på alvor

Over de tre åra forskningen pågikk opplevde noen par at gapet mellom nærhetsgraden de ønsket og den de hadde, minket. De så også ut til å få et bedre forhold til partneren og bedre mental helse.

Det motsatte gjaldt for de som syntes forholdet gradvis gled lenger bort fra idealet, enten det betydde et stadig klammere eller kjøligere samliv. Disse deltagerne ble oftere mer misfornøyde og slo oftere opp med kjæresten.

Nå er det på tide å løsne litt på den ensporede oppfatningen om at mye nærhet alltid er det beste for forholdet. Vi må ta ulike ønsker på alvor, argumenterer Frost.

- Vi må heller høre med folk om hvor nære de er i forholdene sine og hvordan det stemmer med hvor nære de ideelt ønsker være, sier han.

For ordens skyld hører det vel likevel med at det var langt flere som følte at avstanden til partneren var for stor enn de som syntes forholdet var for tett. Hele 57 prosent av deltagerne skulle gjerne hatt mer nærhet, mens bare 5 prosent ville ha mindre.

Referanse:

D. M. Frost & C. Forrester, Closeness Discrepancies in Romantic Relationships
Implications for Relational Well-Being, Stability, and Mental Health
, Personality and  Social Psychology Bulletin, 13. februar 2013.

Powered by Labrador CMS