Like partnere leker best

Vi sier at motsetninger tiltrekker hverandre, men egentlig vil vi ha en partner med personlighet så lik vår egen som mulig, ifølge studie.
6.4 2009 05:00


“Å velge en partner med personlighet lik din egen gir større sjanse for et lykkelig og langvarig forhold, ifølge forskerne. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)”

476 kvinner og 284 menn deltok i studien. De var alle medlemmer i en online-dating tjeneste, og ble spurt via e-post om de ville være med i samlivsundersøkelsen.

Etter at deltakerne hadde fylt inn et rangeringsskjema som handlet om deres egne personlighetstrekk, kom en ny nettside til syne hvor de skulle fylle inn hvilke ideelle trekk de ønsket hos en partner.


“Forskerne skriver også at selv om vi gjerne vil ha en partner som ligner på oss selv, så er det ikke alltid vi finner en. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)”

Deltakerne måtte rangere sin egen og ønskepartnerens kreativitet, utadvendthet, snakkesalighet, samvittighet og nervøsitet.

I den siste delen av undersøkelsen ble deltakerne spurt hva de synes er viktigst: at partneren ligner, eller om partneren utfyller en selv.

Sier én ting, gjør noe annet

Det var klare antydninger til at folk flest foretrekker partnere som ligner på dem selv, men da de ble spurt rett ut svarte nesten 90 prosent at de ønsker en partner som utfyller dem.

- Selv om mange føler seg tiltrukket av ”motsetninger”, så utvikler slike tiltrekninger seg sjelden til seriøse og langvarige forhold, og når de gjør det, så ender forholdene ofte for tidlig, sier professor Pieternel Djikstra som ledet studien.

Forskerne skriver at både det å foretrekke like og ulike partnere opprinnelig har evolusjonære fordeler.

En likere partner senker sannsynligheten for uoverkommelige uenigheter, mens en ulik, eller komplementær partner, betyr at sjansen for innavl er betydelig lavere.


“Ifølge forskerne vil kvinner ha en mann som er pålitelig og sosialt dominerende. (Illustrasjonsfoto: www.clipart.com)”

- Opphengt i klisjéer

Både menn og kvinner ønsker dermed en partner med ganske lik personlighet, men det er også en viss forskjell i hvilke trekk vi ser etter.

Kvinner vil for eksempel i høyere grad enn menn ha en partner som er pålitelig og sosialt dominerende, ifølge studien.

Ønsket om en pålitelig mann begrunnes med at kvinner legger mer vekt på langvarige forhold hvor partneren investerer både følelser og penger i både henne og barna.

Sosialt dominerende menn oppnår oftere relativt høy status i det sosiale hierarkiet og er dermed bedre forsørgere.

Så hvorfor er det slik at man sier man vil ha en partner som er forskjellig, mens man egentlig vil ha en som er så lik som mulig?

Forskerne mener vi kanskje er litt opphengt i romantiske klisjéer, og at vi tror det ses på som kjedelig å være på utkikk etter noen som er like oss selv.

Referanse:

Pieternel Dijkstra et. al., Do People Know What They Want: A Similar or Complementary Parrtner?, Evolutionary Psychology, 6(4), 2008

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord