Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
476 kvinner og 284 menn deltok i studien. De var alle medlemmer i en online-dating tjeneste, og ble spurt via e-post om de ville være med i samlivsundersøkelsen.
Etter at deltakerne hadde fylt inn et rangeringsskjema som handlet om deres egne personlighetstrekk, kom en ny nettside til syne hvor de skulle fylle inn hvilke ideelle trekk de ønsket hos en partner.
Deltakerne måtte rangere sin egen og ønskepartnerens kreativitet, utadvendthet, snakkesalighet, samvittighet og nervøsitet.
I den siste delen av undersøkelsen ble deltakerne spurt hva de synes er viktigst: at partneren ligner, eller om partneren utfyller en selv.
Sier én ting, gjør noe annet
Det var klare antydninger til at folk flest foretrekker partnere som ligner på dem selv, men da de ble spurt rett ut svarte nesten 90 prosent at de ønsker en partner som utfyller dem.
- Selv om mange føler seg tiltrukket av ”motsetninger”, så utvikler slike tiltrekninger seg sjelden til seriøse og langvarige forhold, og når de gjør det, så ender forholdene ofte for tidlig, sier professor Pieternel Djikstra som ledet studien.
Forskerne skriver at både det å foretrekke like og ulike partnere opprinnelig har evolusjonære fordeler.
En likere partner senker sannsynligheten for uoverkommelige uenigheter, mens en ulik, eller komplementær partner, betyr at sjansen for innavl er betydelig lavere.
- Opphengt i klisjéer
Både menn og kvinner ønsker dermed en partner med ganske lik personlighet, men det er også en viss forskjell i hvilke trekk vi ser etter.
Kvinner vil for eksempel i høyere grad enn menn ha en partner som er pålitelig og sosialt dominerende, ifølge studien.
Ønsket om en pålitelig mann begrunnes med at kvinner legger mer vekt på langvarige forhold hvor partneren investerer både følelser og penger i både henne og barna.
Sosialt dominerende menn oppnår oftere relativt høy status i det sosiale hierarkiet og er dermed bedre forsørgere.
Så hvorfor er det slik at man sier man vil ha en partner som er forskjellig, mens man egentlig vil ha en som er så lik som mulig?
Annonse
Forskerne mener vi kanskje er litt opphengt i romantiske klisjéer, og at vi tror det ses på som kjedelig å være på utkikk etter noen som er like oss selv.