Man kan godt være forelsket i en person man ikke liker. Men forholdet blir neppe langvarig. (Foto: Marjan Apostolovic / Shutterstock / NTB scanpix)

Hvordan kan man forelske seg i noen man ikke liker?

SPØR EN FORSKER: En leser har falt pladask for en fyr som er egoistisk, selvgod og sutrete. Forskerne tror det finnes flere grunner til at vi blir betatt av noen vi synes er kjipe.

Sidsel har problemer med kjærligheten:

– Nå er det jammen andre gang det skjer. Jeg blir forelsket i en gutt som er alt annet enn det jeg ser etter i en partner, skriver hun.

– Vi har det morsomt, men han har mange egenskaper jeg ikke liker ved andre mennesker, fortsetter hun. Hun beskriver ham som «egoistisk, selvhøytidelig og sutrete».

– Vi er SÅ ulike, så hvordan kan jeg ha det på denne måten? spør hun.

Seiglivet myte

At motsetninger tiltrekker hverandre, er den første tanken som slår oss:

Men den forklaringen avvises av den amerikanske professoren Matthew D. Johnson. Han har undersøkt om vi blir tiltrukket av personer som ligner oss selv.

– Det finnes en veldig seiglivet myte om at man blir tiltrukket av personer som er veldig annerledes. Men det stemmer ikke, sier Johnson, som er professor i psykologi ved Binghamton University i New York.

Johnson har skrevet boken «Great Myths of Intimate Relationships: Dating, Sex, and Marriage».

Han har gjennomgått forskning på parforhold – blant annet 240 studier som har undersøkt om folk finner partnere som ligner dem selv.

Ingen av de 240 studiene tyder på at motsetninger tiltrekker hverandre.

– Vi tiltrekkes av folk som ligner oss selv både med hensyn til verdier, politisk standpunkt og personlighet, sier Johnson.

Alle regler har unntak

Det kan selvfølgelig være at Sidsel er et unntak.

Men kan det være andre forklaringer?

– Jeg gjetter at det er basert på fysisk tiltrekning, foreslår Johnson.

– Det høres ikke ut som det har blitt et seriøst forhold. Fysisk tiltrekning er avgjørende for hvem vi faller for når vi dater, fortsetter han.

Fysisk tiltrekning avgjør partnervalg

Matthew D. Johnson nevner en studie der forskere spurte folk på speeddating hva de så etter hos en partner. Speeddating går ut på å samle masse single personer i et rom. På ganske kort tid presenterer de seg på skift for hverandre to og to.

I dette forsøket nevnte folk ulike verdier og personlighetstrekk de mente var viktige – før de gikk inn i lokalet.

– Men da forskerne spurte dem hvem de likte, viste det seg at det avgjørende var fysisk tiltrekning. Det gjaldt både for menn og kvinner, sier Johnson.

Forhold som startet med fysisk tiltrekning, kan bli langvarige. Men hvis man ikke deler verdier og mål i livet, kan det bli vanskelig, sier Johnson.

– Leseren bør vurdere om de forskjellene hun nevner, er noe hun kan leve med. Ellers kan det gi problemer på lang sikt. Det er veldig vanskelig å endre på folk, sier han.

Forelskelse og tiltrekning henger sammen

Vi ringer James Giles, som er forsker ved Roskilde Universitet og har skrevet boken «Seksuel Tiltrækning – Tillokkelsens Psykologi». Giles har også skrevet bøkene The Nature of Sexual Desire og Sexual Essays: Gender, Desires, and Nakedness

Han bekrefter at seksuell tiltrekning spiller en avgjørende rolle for hvem vi faller for.

– Romantisk kjærlighet involverer seksuell tiltrekning. Jeg tror ikke man forelsker seg i noen hvis man ikke er tiltrukket av dem. Men seksuell tiltrekning og forelskelse er ikke det samme som at man liker den andre personen, sier Giles.

– For å forelske seg trenger man ikke like den andre, men hvis det skal utvikle seg til et langvarig, sunt forhold, er det nødvendig, legger han til.

I don't like you – but I love you

Sidsel er ikke den eneste som har prøvd å forelske seg i noen hun ikke liker, sier James Giles og henviser til sangen «You Really Got a Hold on Me», som ble kjent med The Beatles. Her er det et utdrag:

«I don't like you

But I love you

(...)

You treat me badly

I love you madly.»

Men selv om The Beatles har sunget om det, er det litt merkelig:

– Folk blir noen ganger seksuelt tiltrukket av ting de ikke liker – for eksempel noe de synes er ekkelt. Når man så blir opphisset, tenner man plutselig på det, sier Giles.

For eksempel, en kvinne synes ikke en erigert penis er noe vakkert syn hvis de for eksempel får tilsendt et dickpic midt i arbeidstiden. Men i en seksuell situasjon kan hun like synet.

Samtale nødvendig for å gi svar

James Giles peker på ulike psykologiske forklaringer på at noen faller for personer de ikke liker.

1) Noen kvinner vil redde menn

– Noen kvinner har en redningsimpuls. De vil redde noen som har det vanskelig. Det er et velkjent fenomen. Man ser for eksempel at kvinner som har hatt en alkoholiker som far, kan ha tendens til å møte en mann med alkoholproblemer, som de forsøker å hjelpe. Det går som regel dårlig, sier Giles.

Trangen til å redde en annen person kan gjøre at de går på kompromiss med sine personlige verdier og blir sammen med en mann de egentlig ikke liker og som behandler dem dårlig.

2) Mange kvinner leter etter faren sin

Kanskje har Sidsel falt for en egoistisk og sutrete gutt fordi han ligner på faren hennes.

– Det er en tendens til at man velger en partner som ligner sin mor eller far, sier Giles.

  • Forsøkspersoner av begge kjønn har sett på bilder av ukjente menns mødre og koner.
  • De har blitt bedt om å matche bildene etter hvem som lignet.
  • I de fleste tilfeller var det en match.

– Andre studier har vist at det også gjelder kvinner, sier Giles.

3) Noen kvinner tenner på slemme gutter

Noen kvinner faller for bad boys – slemme gutter. Det kan være menn som har et voldsomt temperament, store muskler, grensesøkende atferd og kanskje bryter loven.

– Den ekstreme versjonen er kvinner som faller for mordere og voldtektsforbrytere, sier Giles.

Når noe er spennende, pumper blodet rundt i årene, og nervesystemet er hyperaktivt. Det kan nærmest føles som om man er seksuelt opphisset.

Faktisk er følelsen av spenning og seksuell tiltrekning så like at man kan forveksle dem, sier Giles.

  • I et kanadisk forsøk har en attraktiv kvinnelig forsker intervjuet menn om noen uviktige ting.
  • Mennene ble intervjuet i to ulike situasjoner: En gruppe ble intervjuet på en hengebro. Den andre gruppen ble intervjuet ved en stille bekk.

– På slutten av intervjuet fikk mennene telefonnummeret til kvinnen og sa at de kunne ringe hvis de hadde noen spørsmål. Flere av de hun hadde intervjuet på hengebroen, ringte senere om henne og inviterte henne ut, sier Giles.

– Når man gjennomfører et intervju på en hengebro, er nervesystemet i alarmberedskap. Mennene trodde at de ble seksuelt tiltrukket av kvinnen, men i virkeligheten var det spenningen som stimulerte dem.

4) Dårlig selvtillit kan gi dårlige forhold

Noen mennesker innleder et forhold som er dømt til å mislykkes fordi de ubevisst forsøker å bekrefte at de ikke duger til noe.

– Vi mennesker forsøker hele tiden å bevare den identiteten vi har bygget opp gjennom livet, sier Giles.

– Kanskje oppfatter leseren seg selv som en fiasko. Så velger hun et forhold hun vet ikke kan holde. Dermed bekrefter hun sin negative selvoppfattelse. Eller kanskje bekrefter hun en grunnantakelse om at menn er forferdelige.

Råd: Undersøk gamle mønstre

Det kan altså være ulike grunner til at Sidsel har forelsket seg i en person hun ikke liker. Men ifølge James Giles er det ikke unormalt. Han avslutter med å gi henne et råd:

– Det er viktig at hun er oppmerksom på om hun gjentar gamle, uhensiktsmessige mønstre. I så fall bør hun tenke over hvorfor det skjer. Det er ikke rettferdig verken overfor partneren eller henne selv, hvis hun innleder forhold hun vet er dømt til å mislykkes.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Folk faller for seg selv

Matthew D. Johnson har funnet 240 studier som på ulikt vis bekrefter at mennesker velger å være sammen med partnere som ligner dem selv.

Det gjelder både utdannelse, verdier, politisk standpunkt og personlighet.

Han nevner to studier i den litt snurrige enden av skalaen. Den første involverer kontaktannonser i aviser:

  • Forskere ba en gruppe forsøkspersoner om å beskrive seg selv.
  • Deretter ble de bedt om å prioritere kontaktannonser.
  • En av dem var falske|: Den hadde forskerne skrevet ut fra den beskrivelsen forsøkspersonen hadde gitt av seg selv.

– Da forsøkspersonene ble spurt hvem de likte best, valgte alle sammen seg selv, sier Johnson.

I et annet forsøk har forskere vist forsøkspersoner en falsk TV-quiz. Fire skuespillere svarte på en rekke spørsmål.

  • Deltaker 1 fikk alle svar riktig.
  • Deltaker 2 fikk alle svar feil.
  • Deltaker 3 fikk alle svar riktig, men veltet et glass.
  • Deltaker 4 fikk alle svar feil og veltet et glass.

Deretter ble forsøkspersonene spurt hvilken deltaker de likte best.

– De fleste likte den personen som fikk alle svar riktig, men veltet et glass. Det er slik folk flest ser seg selv: Som en person som er dyktig, men som kan gjøre feil, sier Johnson.

Han lurer på hvorfor myten om at motsetninger tiltrekker hverandre, er så seiglivet. Det kan skyldes at vi har en tendens til å fokusere på forskjeller i stedet for likheter, mener han:

– Vi ser det som er annerledes hos den andre. Her er et eksempel: Både kone og jeg drikker kaffe om morgenen. Vi liker den svart, uten sukker og fløte. Vi drikker like mengde, men jeg liker bønnene ristet på en litt annen måte. Det er det vi diskuterer og snakker om, ikke alle likhetene.


Hvorfor overlever myten?

Det kan også skje at partnere blir mer ulike over tid.

– Hvis vi forestiller oss et par der den ene parten er litt mer ekstrovert, kan den tendensen bli forsterket, mens den innadvendte blir mer innadvendt, sier Johnson.

– Man gror inn i roller og glemmer man at man var veldig like da man møttes.

Powered by Labrador CMS