En robot kan bli en følgesvenn. Men hva om den får oss til å føle oss verre? (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)
En robot kan bli en følgesvenn. Men hva om den får oss til å føle oss verre? (Foto: Shutterstock/NTB scanpix)

Roboter kan gi oss dårligere selvtillit

Hvordan takler folk å bli avvist av en robot?

Så sitter du der og spiller fire på rad med en robot.

Tapet svir, men du slipper i alle fall å bli nedfor på grunn av en hoverende motspiller.

Eller gjør du egentlig det?

Avvisning fra en maskin kan faktisk gå ut over selvtilliten, ifølge en studie av 139 studenter fra New Zealand.

Når roboten sier at det er kjedelig å spille med deg og at den aldri vil gjøre det igjen, kan du bli mer usikker på deg selv.

Går inn på oss

Snart kan roboten gjøre det meste for oss. Den kan være alt fra lærer og universitetsarbeider til hjemmehjelp og diagnosestiller. Eller sexpartner. Kommer vi til å behandle den som et menneske?

Det kan i hvert fall se ut til at vi lar robotens tilbakemeldinger gå inn på oss, ifølge eksperimentet der deltakerne spilte spill med en robot.

Med en skjerm til fjes og øyne som blunker har den et halvveis menneskelig uttrykk. «Baxter» er omtrent like høy som en mann, 1,83 meter, og laget for å jobbe på fabrikk. Nå ble den programmert til å spille fire på rad.

Etterpå fortalte roboten deltakerne om den ville spille igjen en annen gang. Noen fikk ingen tilbakemeldinger.

Sinte på roboten

Deltakerne spilte fire på rad med roboten. Etterpå fikk de høre om roboten syntes det var gøy eller kjedelig å spille med dem. (Foto: Kyle Nash mfl 2018)
Deltakerne spilte fire på rad med roboten. Etterpå fikk de høre om roboten syntes det var gøy eller kjedelig å spille med dem. (Foto: Kyle Nash mfl 2018)

De som fikk avslag, fikk dårligere selvtillit rett etterpå sammenlignet med dem som fikk en positiv tilbakemelding eller ikke fikk høre noe om robotens «ønsker». Selv om de vet at en robot ikke har en egen mening om noe som helst.

Selvtilliten ble målt med spørsmål som «jeg føler at jeg har mange gode egenskaper» og «noen ganger synes jeg at jeg ikke er noe bra».

Noen ble også sinte etter avvisningen – så sinte at de ba roboten om å dra et visst sted.

Det hjalp imidlertid ikke på selvtilliten å få høre at roboten ville spille med deg igjen.

Fortsatt positive til roboter

Det var ikke veldig store forskjeller i selvtillit mellom deltakerne, men nok til å være sikre i de statistiske analysene.

Forskerne vet selvsagt ikke om dette kan skje i virkeligheten og hvor lenge den reduserte selvtilliten i så fall varer. Det er likevel noe de som lager roboter bør tenke på, mener forskerne.

De advarer mot en potensiell mørk bakside av forholdet mellom mennesker og roboter, som de kaller sosiale surrogater. Når roboter skal holde ensomme med selskap, kan det være ekstra skadelig om den i stedet skulle få dem til å føle seg utstøtt.

Robotens ubehøvlede oppførsel påvirket derimot ikke synet på roboter generelt. Det var ingen forskjeller blant deltakerne med hensyn til om de for eksempel kunne tenke seg å jobbe med roboter eller støttet utviklingen av slike roboter.

Referanse:

Kyle Nash mfl: The bionic blues: Robot rejection lowers self-esteem. Computers in Human Behavior, vol. 78, januar 2018. Doi: 10.1016/j.chb.2017.09.018. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS