Her er det tatoveringer som både er fornuftige og skadelige: De sitter på armen i stedet for i ansiktet, som er det verste stedet å velge, ifølge danske forskere. Til gjengjeld er det brukt en rød farge, som ofte utløser allergiske reaksjoner – og faktisk kan gi dype sår. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
Dette er det dummeste stedet du kan tatovere deg
Hvis du vil ha en tatovering, bør du tenke deg godt om. Særlig ett sted på kroppen er det dumt å velge, mener danske forskere.
Flest tatoveringer hos yngre voksne
Blant de yngre voksne (18–29 år) har omkring 23 prosent én eller flere tatoveringer. Blant de eldre (60–74 år) er forekomsten på omkring fire prosent.
I alt anslås det at 600 000 dansker har en tatovering.
Kilde: Rapport fra Vidensråd for Forebyggelse
Fakta
Allergiske reaksjoner ved tatoveringer er vanlig, særlig ved bruk av rød farge.
Reaksjonene er kronisk kløe og hevelse. Allergiske reaksjoner kan ved kraftig allergi medføre dype sår, og de kan også medføre en generell immunisering i kroppen.
Kilde: Vidensråd for Forebyggelses rapport, som er en gjennomgangen av internasjonal vitenskapelig litteratur om tatovering og helse
Hvilken type tatoveringer vil folk som regel ha fjernet? Vil det bli mulig å lage tatoveringer som er lette å fjerne? Hvordan er det mulig å bli tatovert i øyet?
Det veltet inn med spørsmål da videnskab.dk torsdag avholdt livechat med to forskere om tatoveringer. En leser ba om forskernes vurdering av hvilket sted på kroppen det er mest idiotisk å bli tatovert.
«Mitt svar er entydig: i ansiktet! Studier har vist at det kan være et stort problem når folk skal på date eller skal søke jobb», skrev Bo Møhl, klinisk psykolog og professor ved Aalborg Universitet.
Problemer i det sosiale livet
Jørgen Serup er leder av den internasjonalt respekterte klinikken for tatoveringer ved Bispebjerg Hospital. Han har «verdens største samling av tatoveringer med medisinske komplikasjoner». Serup påpeker at det er ulovlig å tatovere i ansikt, på hals og på hender – og det kan gjøre deg «sosialt ufør for resten av livet».
Serup forteller at mange angrer på tatoveringene sine.
«Den verste, men ikke nødvendigvis styggeste, tatoveringen jeg har sett, så jeg på en tatoveringssamling i Carlsberg-hallene. En enorm, erigert penis fylte hele forsiden av låret til en ung kvinne. Hun spankulerte stolt omkring og var i en helt annen verden enn de fleste andre. Hun våknet nok med store tømmermenn, kanskje allerede neste dag.»
Bo Møhl og Jørgen Serup var med i en arbeidsgruppe som i 2015 utarbeidet rapporten Tatovering – Helse, risici og kultur.
Dyrt å fjerne
Møhl forteller at det er mange grunner til å fjerne tatoveringer. De kan sitte et uheldig sted, være stygge eller ha skrivefeil – eller bæreren kan ha byttet kjæreste. Eller kanskje de bare har gått av moten.
Forskerne understreker at det både er vanskelig og dyrt å fjerne tatoveringer. Du kan bare få det gjort på det offentliges regning hvis noe er galt med tatoveringen, for eksempel hvis du har fått allergi.
«Og husk at hos halvparten som fjerner tatoveringer, er resultatet bare noenlunde akseptabelt», forteller Serup.
Selv om folk bør være forsiktig, mener forskerne at tatoveringer kan være meningsfullt.
«Folks bestemmer jo over sin egen hud. I jobben min møter jeg mange som er glade i tatoveringene sine», mener Jørgen Serup.
Kan skade huden
En leser vil høre om nye metoder som i tiden fremover kan gjøre det mulig å lage tatoveringer som er lette å fjerne igjen.
«Det tror jeg faktisk ikke. Tatoveringer lages i huden, og det er ikke mulig å vaske dem av. Man kunne ønske seg bedre farger, som er mindre giftige. Men tatoveringer er permanente, og jeg tror ikke at vi vil se nevneverdige endringer», mente Bo Møhl.
Ifølge rapporten fra Vidensråd for Forebyggelse, er den største risikoen ved tatoverer infeksjon, som kan gi byller og i verste fall ramme blodet. Det kan være livsfarlig. 40 prosent av alle tatoverte opplever plager som for eksempel kløe eller solskader, siden den tatoverte huden ikke tåler sol like godt.
Mer utadvendt enn andre
Man kunne kanskje mene at det ikke er så merkelig at medisinske forskere som sitter i elfenbenstårnene sine, er skeptiske til tatoveringer. De er selv ikke i gruppen mennesker som vi forventer at har slike kroppskunstverk. Men forskerne påpekte i livechatten at tatoveringer etter hvert er så utbredt – 13 prosent av den voksne delen av befolkningen har minst én – at det er få sosiale forskjeller.
Tatoverte har imidlertid egne karaktertrekk: «Forskning viser at tatoverte er mer impulsive, oppmerksomhetssøkende, risikovillige og utadvendte enn andre. Vi må imidlertid ta disse resultatene med en klype salt. Vi kan ikke slutte noe definitivt ut fra en tatovering», skriver Møhl.
Ifølge rapporten fra Vidensråd for Forebyggelse er det flere tatoveringer blant personer med psykiske lidelser. Det er det ikke mulig å konkludere om årsakssammenhenger, påpeker forskerne.
Du kan bli tatovert i øyet
Andre lesere var mindre interessert i psykologi og mer i konkret kunnskap om tatoveringer. Er det for eksempel mulig å bli tatovert i øyet?
«Ja, det er mulig å tatovere rett i øyet, i den hvite delen (sklera)», bekreftet Jørgen Serup.
«Øyet tatoveres under lokalbedøvelse, og bare den hvite hinnen får farge, ikke hornhinnen (skiven i midten) som skal slippe inn lys. Dette er ekstremtatoveringer, som blant annet brukes av folk som opptrer med det som en slags artister, som levevei.»
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
Oppdatert 22.12.2015 09:08