Forsker: - Hevnen er virkelig søt

- Hevnen er virkelig søt, sier den sveitsiske forskeren Dominique de Quervain. Hjernens senter for nytelse og tilfredsstillelse stimuleres beviselig når du gjengjelder erkefiendens overgrep og fornærmelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge vitenskapstidsskriftet Science satte Quervain og hans kolleger en gruppe mannlige forsøkspersoner i sving med et spill der de vekslet penger fram og tilbake. Spillerne kunne straffe en medspiller som satte egeninteresse framfor fellesskapets beste.

Flertallet av de frivillige som deltok i eksperimentet, valgte å ilegge slik straff, selv når det kostet dem penger. Enkelt sagt var hevnlysten sterkere enn pengebegjæret, heter det i denne ukens utgave av Science, som utgis i USA.

- Personer med sterk aktivitet i nytelsessenteret var villige til å pådra seg større utgifter, hvis dette åpnet for muligheten for hevn. Dette styrker teorien om at mennesker henter tilfredsstillelse fra å straffe folk som bryter gitte normer, skriver de Quervain.

Vitenskapsfolkene vet foreløpig ikke om og i tilfelle hvordan hevnlyst og tilfredsstillelse varierer mellom kjønnene og folk av ulik sosial status. På disse områdene trengs det mye mer forskning, heter det i det amerikanske vitenskapstidsskriftet.

(NTB)

Powered by Labrador CMS