Liten og finstemt

Plukker du lett opp følelser i folks stemmer? Den egenskapen har du kanskje hatt siden du var sju måneder gammel, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"(Foto: www.colorbox.no)"
"(Foto: www.colorbox.no)"

- Arg, ti tusen i baksmell, sier du med en hissig tone i stemmen når du åpner selvangivelsen.

Babyer helt ned i sju måneders alder kan oppfatte slike tonefall som uttrykker følelser. Det antyder i hvert fall en ny studie som forskere fra England og Tyskland har gjort med småtasser.

Ifølge forskerne var sensitiviteten bemerkelsesverdig lik den man ser i hjernen til voksne mennesker.

Studien ble nylig publisert i tidsskriftet Neuron.

Sinna! Glad!

- Funnene våre viser at de stemmesensitive områdene i hjernen allerede ved sju måneders alder er spesialiserte, og tilpasset til følelsesinformasjon.

Det sier Tobias Grossman ved Centre for Brain and Cognitive Development ved University of London, som ledet babystudien.

Han og kollegaene lot forsøkstassene få lytte til forskjellige ord uttalt med nøytral, sint og blid ”melodi”, samtidig som de målte aktiviteten i et område av hjernebarken deres.

Dette området, temporal cortex, har vist seg å spille en viktig rolle når mennesker snakker, ifølge forskerne.

Her økte aktiviteten hos babyene når stemmen de hørte var sint eller glad, i motsetning til når stemmen hadde en mer pregløs tone, ifølge en pressemelding fra Cell Press.

Forskjell på de små og de bitte små

En slik tilpasning av hjerneaktivitet til emosjonelle signaler fra andre, er antatt å være svært viktig når man skal prioritere hva som er viktig å få med seg i omgivelsene, ifølge forskerne.

Når det gjaldt å høre forskjell på menneskelige stemmer og andre lyder, reagerte de sju måneder gamle babyene annerledes enn en annen gjeng med babyer som var tre måneder gamle.

Hos de som var sju måneder gamle, økte aktiviteten i temporal cortex ved lyden av en menneskelig stemme – det gjorde den ikke hos deres yngre medborgere.

Vil koble mot autisme

Forskerne mener at funnene som anslår omtrent når små barn begynner å utvikle evnen til å skille mellom følelsesladde stemmer og nøytrale stemmer, kan gi oss mer enn bare ren fascinasjon.

- De åpner for muligheten for at den nevrologiske utviklingsprosessen som ligger bak svekket stemmetolkning, som man kan finne ved autisme, gjør seg gjeldende før babyen blir sju måneder, sier Grossman i pressemeldingen.

Derfor mener han og kollegaene at man i framtidig forskning bør se nærmere på de individuelle forskjellene i hvordan babyhjernene responderer på stemmer og melodiene i dem.

- Kanskje kan dette være en av flere viktige markører som kan bidra til å identifisere nevrologiske utviklingsforstyrrelser tidlig, sier Grossman.

Kilder:

T. Grossman m.fl. The Developmental Origins of VoiceProcessing in the Human Brain. Neuron, 25.mars 2010.

Pressemelding fra University of London.

Powered by Labrador CMS