Medianalderen for dem som begår selvmord, er 47 år. To av tre av dem som begår selvmord, er menn.
(Foto: iphotosmile / Shutterstock / NTB scanpix)
Forsker mener det bør gjøres mer for å forebygge selvmord blant middelaldrende menn
Det gjøres for lite for å forebygge selvmord blant middelaldrende menn, sier psykolog og forsker Fredrik Walby til Adresseavisen.
– Det har ikke på noen måte vært en satsing som står i forhold til hvor stort dette folkehelseproblemet er, sier Walby til avisen.
Walby er spesialist i klinisk voksenpsykologi og forsker ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF).
Årlig dør mellom 500 og 600 personer i selvmord. Til sammenligning døde det i 2018 108 personer i trafikken. Medianalderen for dem som begår selvmord, er 47 år. To av tre av dem som begår selvmord, er menn.
– Halvparten av alle som dør i selvmord, har et eller annet forhold til behandling psykiatrien fra før, så vi er nødt til å ha en spesiell satsing på å få ned tallene blant dem som allerede er i behandling, sier Walby til Adressa.
I tillegg til dette mener Walby at det er viktig å nå ut til flere.
– Det andre er at vi åpenbart må bli bedre på å nå ut med hjelp til flere – ikke bare de som allerede er pasienter, sier Walby.
Krevende for etterlatte
– Selvmordstallet omfatter ganske mange mennesker i et lite land som Norge. Det er en stor dødsårsak, og vi må huske på at det er svært mange som blir sterkt berørt av disse selvmordene, sier psykiatriprofessor Lars Mehlum til NTB.
Mehlum er leder for NSSF. 63-åringen har arbeidet med fagområdet i over 30 år og har skrevet en rekke fagbøker.
Han legger ikke skjul på at selvmord er krevende for de etterlatte og samfunnet. 1. juledag kom nyheten om at forfatter Ari Behn valgte å ta sitt eget liv.
– Det er mange mennesker som får reaktivert sine egne tap og blir berørt av det. Sorgen varer ofte lengre enn ved andre dødsårsaker. Det er som regel en enda mer belastende og utfordrende måte å miste noen på, uttaler Mehlum.
I tillegg til de som tar livet sitt, blir langt flere innlagt for selvmordsforsøk. Enda flere skader seg selv med vilje uten å komme i kontakt med helsevesenet.
– Til sammen er det snakk om veldig mange tusen mennesker. Dette er et komplekst, stort og alvorlig samfunnsproblem og det påvirker mange. Det gir langvarige virkninger og påvirker mange sider av vårt samfunn, sier han.
– Åpenhet gir muligheter
Mehlum opplyser at for personer under 25 år er selvmord den største enkeltstående dødsårsaken. Selvmord er tabubelagt, men det har blitt stadig mer åpenhet om det de siste årene.
– Utviklingen er både veldig positiv og naturlig. Det bringer muligheter for å gjøre mer for å forebygge. Vi kan ikke løse dette samfunnsproblemet uten et sterkere engasjement, ikke bare fra politikere, men også fra vanlig mennesker i samfunnet, sier han og fortsetter:
– Åpenheten gir muligheter for å finne løsninger. Vi må engasjere mennesker for å hindre selvmord.
Økt pågang på hjelpetelefon
Etter Behns død har Mental Helses hjelpetelefon opplevd en økning i antall henvendelser etter at nummeret deres har blitt delt i artikler og i sosiale medier.
– Vi vet at når vårt nummer dukker opp i mediene, så er det en del som tar kontakt med oss, sier daglig leder Aslaug Timland Dale for Mental Helses hjelpetelefon til TV2.
Nummeret til hjelpetelefonen er 116 123. Ved akutt selvmordsfare skal alarmsentralen 113 kontaktes.