(Illustrasjonsfoto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix)
(Illustrasjonsfoto: Africa Studio / Shutterstock / NTB scanpix)

Russiske nett-troll fyrte opp under vaksinedebatt i USA

Den russiske trollfabrikken som hevdes å ha forsøkt å påvirke valgkampen i 2016, har i tre år også fyrt opp under vaksinasjonsdebatten i USA, ifølge ny studie.

Twitter-kontoer som ser ut til å ha vært styrt av automatiserte kontoer og russiske troll som fremstår som reelle brukere engasjerte seg i vaksinasjonsdebatten i USA fra 2014 til 2017.

Kontoene og de russiske brukerne publiserte på Twitter innlegg både for og imot vaksinasjoner i denne perioden, ifølge studien fra George Washington University. Studien er publisert i American Journal of Public Health.

– En av de rare tingene var at de forsøkte, eller fremsto som om de forsøkte å knytte vaksinasjonsdebatt til andre saker i amerikansk debatt, som rase- og klasseforskjeller som tradisjonelt ikke knyttes til vaksinasjon, sier universitetslektor David Broniatowski ved School of Engineering and Applied Science ved George Washington University til CNN.

Trollkontoene kobles til Internet Research Agency, et selskap med støtte fra russiske myndigheter. Men dette selskapet er slett ikke det eneste som driver med trollvirksomhet, påpeker Broniatowski.

– Disse trollene ser ut til å bruke vaksinasjon som brekkstang og bidra til splid i det amerikanske samfunnet, sier Mark Dredze, som også har bidratt til studien.

– Det store flertall av amerikanerne mener vaksiner er trygge og effektive, men ved å se på Twitter får man inntrykk av at det hersker stor debatt, sier Broniatowski til The Guardian.

Powered by Labrador CMS