Annonse
71 prosent av de som mente at vaksiner førte til autisme, mente at de kunne mer enn fagfolkene. (Foto: Tero Vesalainen / Shutterstock / NTB scanpix)

Vaksineskeptikere trodde de kunne mer om autisme enn forskere og leger

Men de som var mest skråsikre var de som kunne minst, ifølge ny studie.

Publisert

I en ny studie ble 1310 amerikanske voksne spurt om de trodde de kunne mer om autisme enn det leger og vitenskapsfolk gjorde. Over en tredjedel av de som svarte var overbevist om at de kunne like mye eller mer enn fagfolkene.

Men når de måtte de svare på spørsmål om hva autisme var, og hva som forårsaket det, viste det seg at de hadde vært overmodige.

De som var mest skråsikre var de som kunne minst, ifølge studien. Hele 62 prosent av de som hadde gjorde det dårligst når de måtte svare på spørsmål om diagnosen, mente at de kunne minst like mye som forskere og leger.

– Studien vår viser også at folk som tror de kan mer enn ekspertene er mer trolige til å stole på informasjon om vaksiner fra ikke-ekspertkilder, som kjendiser, skriver forskerne bak forskningsartikkelen på nettstedet The Conversation.

Vaksineskeptikere trodde de kunne mer

Forskerne fant også en kobling mellom tro på vaksinemyter og overdreven tro på egen kunnskap.

71 prosent av de som trodde at vaksiner førte til autisme, mente at de kunne mer enn fagfolkene.

Blant de som var klar over at det ikke er noen kobling mellom vaksiner og autisme, var det bare 28 prosent som trodde de kunne mer enn mennesker som har brukt år av livene sine til å studere medisin eller å ta en doktorgrad om emnet.

– Samtidig som det blir stadig mer bevis for tryggheten og viktigheten av vaksiner, tror mange amerikanere at de kan mer enn ekspertene som prøver å rette opp i feiloppfatningene deres, skriver forskerne.

Kilden til vaksinemyte om autisme

Opphavet til den seiglivede myten om at vaksiner fører til autisme, er den tidligere forskeren og avskiltede legen Andrew Wakefield. I 1998 var han hovedforskeren bak en studie som hevdet at det var en kobling mellom MMR-vaksinen, tarmbetennelser og autisme. MMR-vaksinen beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder.

Studien ble publisert i det anerkjente legetidsskriftet The Lancet, og fikk metervis med spalteplass i aviser over hele verden.

I Storbritannia førte studien og medieomtalen til at foreldre valgte å ikke vaksinere barna sine. Mellom år 1998 til 2004 sank vaksinasjonsraten for MMR-vaksinen fra 91 prosent til 80 prosent, ifølge tall fra britiske National Health Service.

Mistet legelisens og forskerjobb

Samtidig møtte studien motbør fra andre forskere. I 2004 kunne avisen Sunday Times avsløre at Wakefield var blitt betalt av et advokatfirma som planla et massesøksmål mot vaksineprodusentene.

De 12 forsøkspersonene studiene bygde på, var også blitt forhåndsutvalgt og rekruttert for å få ett bestemt resultat. Wakefield mistet jobben som forsker, og ble også fradømt retten til å praktisere som lege. Først i år 2010 trakk The Lancet tilbake artikkelen.

Wakefield hevder fortsatt at han er utsatt for en svertekampanje, og har blant annet regissert en film hvor han gjentar at det er en klar og tydelig sammenheng mellom vaksiner og autisme.

Referanse:

Matthew Motta, Timothy Callaghan og Steven Sylvester: «Knowing less but presuming more: Dunning-Kruger effects and the endorsement of anti-vaccine policy attitudes». Social Science & Medicine, august 2018. Doi: 10.1016/j.socscimed.2018.06.032

Powered by Labrador CMS