Er kjæresten veldig opptatt av politikk, kan engasjementet øke hos den andre.
Er kjæresten veldig opptatt av politikk, kan engasjementet øke hos den andre.

Unge kan bli politisk påvirket av kjæresten

Parforholdet kan endre hvor interesserte de unge voksne er i politikk, antyder en svensk studie.

Publisert

De som fikk kjæreste, ble likere partneren.

Om de ikke var så interesserte i politikk da de var single, ble de mer interesserte dersom kjæresten var politisk engasjert.

Men om de var interesserte og ble sammen med en uengasjert, ble de litt mindre interesserte.

Spørreskjemaet gikk ut til et tilfeldig utvalg svensker i Örebro som var 20, 22 og 26 år i 2010-11. To år seinere spurte forskerne dem igjen.

Følger med på nyhetene

Litt over halvparten var i et forhold da studien startet. I løpet av de neste to årene gikk 322 av de 1335 deltakerne enten inn i et forhold eller ut av et. Deltakerne kan ha hatt flere forhold underveis, men det gir ikke denne studien svar på.

Forskerne spurte 20-28-åringene om hvor interesserte de er på en skala fra 1 til 5 i politikk og i det som skjer i samfunnet.

De spurte dem også om å beskrive hvor interessert partneren deres er i det som skjer i verden og om partneren følger med på nyhetene.

Så sammenlignet de svarene.

Tilpasser seg hverandre

Håkan Stattin er professor emeritus i psykologi ved Uppsala universitet og en av de to forskerne bak den svenske studien. Han tror forklaringen er at kjærester tilpasser seg hverandre.

– Den romantiske partneren er en person med en særlig sterk innflytelse ettersom det er en person som man vanligvis tilbringer store deler av tida si med, og for mange kommer denne personen til å være en samtalepartner i lang tid, skriver Stattin i en e-post til forskning.no.

Det tror statsviter Johannes Bergh også. Han leder valgforskningsprogrammet ved Institutt for samfunnsforskning.

– Det å stemme og være politisk aktiv er en sosial aktivitet. Flertallet av de som bor sammen, går og stemmer sammen. Da blir man påvirket av de man bor sammen med, sier Bergh.

Interessen for politikk endres i tråd med partnerens, men påvirkningen forsvinner når forholdet tar slutt, fant pensjonert psykologiprofessor Håkan Stattin ut.
Interessen for politikk endres i tråd med partnerens, men påvirkningen forsvinner når forholdet tar slutt, fant pensjonert psykologiprofessor Håkan Stattin ut.

Dras med av partnerens engasjement

Statsviteren synes den svenske studien er solid og at resultatene stemmer godt overens med en amerikansk studie av politisk deltakelse fra 1965 til 1982. Gifte blir likere hverandre etter at de har giftet seg.

– Den positive effekten er større enn den negative. Hvis partneren din er interessert i politikk, dras din politiske interesse oppover mer enn den dras nedover hvis partneren er lite interessert, sier Bergh.

Slik er det også for deltakerne i den svenske studien. Men spørreundersøkelsen viser ikke hvor interessert partneren til deltakeren var i politikk før forholdet. Bergh forventer at en interessert deltaker kan gjøre en uengasjert partner mer interessert. Selv om altså deltakeren blir litt mindre interessert selv. Kjærestene nærmer seg hverandre.

Det er særlig når vi er unge at vi er tilbøyelige til å endre politisk interesse, hevder Stattin. Etter at folk har rundet 30, skjer det i liten grad forandringer tross kriser, kampanjer eller endringer i det politiske landskapet.

Men Bergh viser til den amerikanske studien som tyder på at vi blir påvirket av partneren vår i alle aldre.

Vi velger partnere som har lignende politiske verdier som oss, ifølge valgforsker Johannes Bergh.
Vi velger partnere som har lignende politiske verdier som oss, ifølge valgforsker Johannes Bergh.

Er kjærligheten politisk blind?

Kjærligheten kan påvirke den politiske interessen, men det er neppe omvendt, mener Håkan Stattin, som står bak den svenske studien.

Selv om kjærestene ble likere hverandre, var de ikke nødvendigvis spesielt like. Og ulikt politisk engasjement hadde ingenting å si for hvor lenge forholdet varte.

Deltakerne svarte også på spørsmål om hvor dypt forholdet deres var, gjennom spørsmål som «Jeg er sikker på at valget mitt av partner er det beste for meg» og «Jeg føler meg trygg i forholdet mitt».

– Det var ingen forskjeller mellom hvor dype forholdene var og om partneren hadde samme eller ulik politisk interesse. Kjærligheten er politisk blind, skriver Stattin.

Johannes Bergh er ikke helt enig i det. Flere undersøkelser viser nemlig at vi velger partnere som stemmer på lignende politiske partier som oss selv.

Den svenske studien viser at det er en sammenheng mellom deltakernes politiske interesse før de kom i et forhold og partnerens, selv om den ikke er veldig sterk.

– Så det betyr tydeligvis noe for hvem som finner sammen i utgangspunktet, sier Bergh.

Påvirkningen forsvinner når forholdet tar slutt

Påvirkningen fra kjæresten ser ut til å være flyktig.

De som har gått ut av et parforhold, er mindre like ekspartneren enn før.

Ettersom forskerne bare har spurt deltakerne to ganger, har de ikke mulighet til å følge den samme personen både før, i og etter et forhold.

– Det hadde vært enda bedre om de kunne se om det skjedde endringer når den samme personen gikk inn og ut av et forhold. Da kunne de si mer om årsakssammenhenger, sier Bergh.

Referanse:

Håkan Stattin og Liliia Korol: Is love politically blind? The role that the romantic partner plays for young adults’ socio-political interest. Journal of youth studies, 18. mars 2020. DOI: 10.1080/13676261.2020.1742301. Sammendrag.