Dette er den 8.000 meter høye vulkanen Maat Mons på Venus. Dette bildet er konstruert ved hjelp av radarmålinger gjort av sonden Magellan.

Forskere mener de kan ha sett en aktiv vulkan på Venus

Det er bare noen få steder i solsystemet med aktive vulkaner som vi vet om. Er Venus et av dem?

Vulkaner tyder på at det skjer ting inne i en planet eller en måne. Da er innsiden varm og aktiv.

På jorden er vulkanene med på å forme både klimaet og jordoverflaten. Vulkanene på bunnen av Stillehavet på jorden spyr ut lava som danner ny havbunn. Totalt er det mer enn 15.00 aktive vulkaner på jorden akkurat nå, ifølge British Geological Survey.

Men selv om det er mange spor etter tidligere vulkansk aktivitet på flere andre måner og planeter i solsystemet, er det svært få steder som har bekreftede vulkaner som er aktive nå.

Faktisk er det bare jorden og Io, en av Jupiters største måner, ifølge forskningsorganisasjonen The Planetary Society.

Men det er flere andre kandidater, blant annet Jupiter-månen Europa eller Saturn-månen Enceladus. Den ikke-aktive vulkanen Olympus Mons på Mars er solsystemets høyeste fjell, men det virker som om Mars ikke har hatt aktive vulkaner på flere milliarder år.

Venus sett i ultrafiolett lys. Da kommer noen detaljer fram i det tykke skylaget.

Noen forskere mener de har målt antydninger til nylig vulkansk aktivitet på Mars, men dette er usikkert.

Venus har også hatt mange vulkaner, men forskere har vært usikre på om disse er aktive nå. Det har vært lite utforskning av Venus, blant annet fordi overflaten er så ugjestmild sammenlignet med jorden.

Planeten er ekstremt varm og tørr med en snitt-temperatur på rundt 420 grader. Atmosfæren er stort sett karbondioksid og svært tett og giftig, og de få romsondene som er sendt til overflaten, har bare overlevd i rundt to timer eller kortere, ifølge magasinet Universe Today.

Venus har ikke plater som beveger seg, som jorden. Det er likevel funnet mange gamle vulkaner på Venus, men er noen av dem aktive i dag? Venus og jorden er svært like på noen måter, blant annet i størrelse og i avstand fra solen. Kan begge ha aktive vulkaner nå også?

Nå kan det ha blitt funnet relativt nylige bevis for mulige aktive vulkaner, ifølge en ny forskningsartikkel i tidsskriftet Science.

Gamle bilder gir ny kunnskap

Bildene stammer fra en romsonde kalt Magellan. Den ble skutt opp i 1989 og tok radarmålinger av Venus-overflaten på begynnelsen av 1990-tallet. Målet var å kartlegge hele overflaten med radar.

Atmosfæren er så tykk at radar trengs for å se gjennom skylaget.

Disse bildene har nå blitt analysert på nytt, og to forskere fra NASA og University of Fairbanks Alaska har funnet mulige vulkan-spor.

Skjermdump fra studien. Her ser forskerne et område på rundt 2,2 kvadratkilometer som er endret (nederste bilde), kanskje på grunn av lava som flyter ut av en vulkan.

Forskerne har særlig sett på to bilder av overflaten som er tatt med åtte måneders mellomrom. Bildet er tatt i nærheten av den 8 kilometer høye vulkanen Maat Mons, som kanskje fortsatt er aktiv.

På bildene ser forskerne noe som ser ut som ny steinmasse som har forstyrret et stort område. Forskerne peker på at det kan ha vært en form for kollaps eller skred, men at vukansk aktivitet er den mest sannsynlige forklaringen.

Nyhetavdelingen til Nature kaller denne nye studien et av de sterkeste bevisene for aktive vulkaner på Venus til nå. De trekker fram at det er få planlagte oppdrag til Venus, men at dette kan være grunn til å prioritere planeten i framtiden.

Referanse:

Herrick mfl: Surface changes observed on a Venusian volcano during the Magellan mission. Science, 2023. DOI: 10.1126/science.abm7735 . Sammendrag

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS