En truende kjempe kommer til syne bak de fire steinplanetene. De er ganske små sammenlignet med Jupiter, solsystemets største planet.

Solsystemet slik det egentlig ser ut

Det er ikke lett å vise frem solsystemet med riktige størrelsesforhold. Men nå har en planetforsker gått grundig til verks for å gi deg et inntrykk av hvordan det ser ut.

De fleste modeller og bilder av solsystemet har ikke riktige størrelsesforhold. Det er ikke så rart.

For dersom jorden var på størrelse med et sandkorn, ville solen vært like stor som en biljardkule. Sandkornet ville kretset rundt, seks meter unna. Det ville blitt en nokså upraktisk modell i klasserommet.

Planetforsker og tidligere NASA-ansatt, James O'Donoghue, har visualisert solsystemet på flere måter for å gi et inntrykk av de enorme skalaene. Det er Business Insider som først skrev om videoene.

I den første animasjonen er plantene i riktig størrelse til hverandre, men de er blåst opp flere tusen ganger. Sola er forminsket. Dersom sola skulle vært i riktig størrelse, ville den tatt opp for mye av bildet.

- Vi må alltid gjøre kompromisser, for verdensrommet er så banneord stort, skriver O'Donoghue på sin twitterkonto.

I en annen video viser O'Donoghue hvordan planetene ser ut, stilt opp mot hverandre. Først ser vi Merkur, Venus, jorden og Mars. Deretter kommer en kjempe, Jupiter, til syne.

Her får vi se solens og planetenes størrelse i forhold til hverandre.

Planetene roterer i forskjellig hastighet og med ulik helling. Se hvordan planetene spinner rundt sammenlignet med jorden.

Ingen av videoene har så langt vist korrekt distanse mellom planetene. I en fjerde video, viser O'Donoghue hvordan en slik modell ser ut. Men nå er planetene så knøttsmå at de ikke synes.

Forskeren skalerer opp sola og planetene 1000 ganger. Tilslutt er Jupiter og Neptun blitt synlige som to små kuler. De andre planetene kan fortsatt ikke ses og nå har sola tatt opp alt for mye plass.

O'Donoghue krymper sola igjen og skalerer opp alle planetene 3500 ganger. Til slutt kan man se dem alle, og Jupiter og Saturn sirkler rundt steinplanetene som to gigantiske baller.

- Tenk på det vide universet lenge nok, og det sender frysninger nedover ryggen din, skriver James O'Donoghue i en Tweet.

Selv ikke planetforskere er altså immune mot å grøsse med tanken på tomrommet der ute.

Powered by Labrador CMS