Landet trenger flere som kan bygge hus, lage mat og ta vare på oss når vi blir gamle. Hva må i så fall til for at flere skal velge disse fagene? Bildet er fra restauranten Maaemo i Oslo som er belønnet med to stjerner i Michelin-guiden. (Foto: Scanpix, Stian Lysberg Solum)

- Det trengs et opprør mot lovprisingen av teoretiske fag

Forskerne mener at yrkesfag har fått et ufortjent dårlig rykte. Her forteller de hva som må til for å snu trenden. Men vil de selv råde barna sine til å velge yrkesfag?  

Ole Johnny Olsen, sosiolog ved Universitetet i Bergen. Har blant annet forsket på yrkesfagenes status og endring gjennom tidene. (Foto: UiB)
Ann Karin Sandal, høyskolelektor ved Høgskulen i Sogn og Fjordane. (Foto: HiSF)

Forskning.no har tatt tempen på ett av de store hodepinene her til lands: hvorfor det er så vanskelig å rekruttere ungdom til yrkesfag. 

Mange forskere har de siste årene fordypet seg i denne problematikken. Vi ba syv av dem svare på hvorfor yrkesfag ikke er populært og hva som er problematisk med det - og hvorfor det har blitt sånn at “alle” søker seg til studiespesialiserende. I går presenterte vi svarene

I dag tar vi for oss hva forskerne mener er rett medisin for å løse krisen og om de selv ville anbefalt yrkesfag for sine barn.

Torgeir Nyen har blant annet forsket på overgangen mellom ungdomsskole og yrkesfag og kvalitet i fag- og yrkesopplæringen. (Foto: Fafo)

- Må gjøre veien videre åpnere

Årsaken til at mange foretrekker studiespesialiserende fremfor yrkesfag er at de vil ha friheten til å kunne velge fritt etter videregående. Muligheter som de føler forsvinner hvis de velger yrkesfag.

Fafo-forsker Torgeir Nyen mener at veien etter yrkesfag må åpnes mer opp. 

- Innefor ingeniørfag finnes det såkalte y-veier, der du kan begynne på høyere utdanning med fagbrev. Dette fungerer svært godt. De som tar fagbrev og deretter ingeniørutdanning er svært attraktive på arbeidsmarkedet. Det samme burde være mulig innenfor andre fagområder, sier han.

Nyen, som har forsket på kvalitet i yrkesfagopplæringen, er ikke i tvil om at statusen til yrkesfagene må opp. 

Yrkesfagforskeren vil også en annen myte til livs, nemlig at fagarbeidere tjener dårlig.

- Yrkesfagelever kan bli ledere i en bedrift, starte egen bedrift eller rett og slett tjene gode penger. Ofte mye mer enn for eksempel sykepleiere og sosionomer. 

Det er også et poeng, ifølge Spetalen, at yrkesfagelever faktisk får en jobb rett etter fagbrevet. 

Halvor Spetalen, førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus. (Foto: HiOA)
Mer attraktive yrkeskategorier innen helse- og sosialfag, med gode karriere- og utviklingsmuligheter, og som står seg i konkurransen fra høyskoleyrkene. Det er ett av forslagene fra forskerne vi har snakket med. (Foto: Scanpix, Heiko Junge)
Anna Hagen Tønder, sivilingeniør og forskningskoordinator i Fafo. (Foto: Fafo)
Powered by Labrador CMS