Årets Obesity Week bød ikke på noen store nyheter innen fedmeforskningen, ifølge Jøran Hjelmesæth, professor ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold. (Foto: Ingrid Spilde)

– Ingen store gjennombrudd i fedmeforskningen

Verdens viktigste konferanse for fedmeforskning er nettopp ferdig. Men de virkelig store nyhetene uteble, ifølge Jøran Hjelmesæth fra Senter for sykelig overvekt i Vestfold.

Denne uka var over 3500 fedmeforskere og behandlere fra hele verden samlet i Washington på Obesity Week, en av verdens største konferanser om fedme.

Mange norske forskere var også til stede, både for å legge fram sine egne resultater og for å lære om andres.

– Det er verdifullt for våre forskere å få presentere sine resultater og diskutere dem med forskere fra andre land. Slik etablerer vi også kontakter med forskere som vi kan samarbeide med, sier Jøran Hjelmesæth, professor ved Universitetet i Oslo og leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

Dessuten byr anledningen så klart på faglig påfyll, og nyss om gjennombrudd innen fedmeforskningen.

Men årets konferanse var noe skuffende.

­– Slik vi så det, var det ingen store nyheter sier Hjelmesæth.

Avgift fikk salget av brus til å stupe

En av de mer interessante studiene som ble presentert, viste hvordan en avgift på alle typer brus i et område i USA hadde ført til en dramatisk nedgang i salget av slike produkter.

Da butikkene økte prisen på disse drikkevarene, falt salget med over 50 prosent.

Hjelmesæth mener nettopp avgifter og restriksjoner på usunne matvarer er svært viktig for å kunne forebygge fedme. 

Vill vest i kirurgien

Hjelmesæth synes ellers det dukket opp en interessant trend innen fedmekirurgien.

– Hele verden går over til sleeve gastrectomy, selv om den har dårligere effekt enn gastrisk bypass, sier han.

Rune Sandbu, kirurg og andelingssjef ved Sykehuset i Vestfold, tror det handler om andre ting enn effekt.

– Det er litt færre komplikasjoner ved denne typen operasjon, og den er enklere og raskere å utføre. Og kirurgene liker den.

Både Sandbu og Hjelmesæth gi uttrykk for at det er litt vill vest innen fedmekirurgien en del steder.

– En foredragsholder ble spurt om man ikke burde sende unge fedmepasienter som trengte operasjon til et spesialistsenter med tverrfaglige team som kunne sikre både god utredning og oppfølging. Men vedkommende svarte: Neida, det er bare å sette i gang å operere, sier Hjelmesæth.  

Ingen diskusjon om dårlige resultater

I det siste har flere studier vist dårlige resultater av livsstilsbehandling mot fedme. Også for barn og unge. Men det var ingen diskusjon om dette blant fedmeforskerne på Obesity Week, forteller Hjelmesæth.

– Nei, de har nok like dårlige resultater, men er likevel optimistiske. De snakker om enkelttilfeller – solskinnshistorier ved sentrene de jobber ved. Men ingen kunne komme med nye undersøkelser som viser god effekt for gjennomsnittet av pasienter.

Det burde kanskje ingen være særlig overrasket over. Vi vet nemlig mye om hvorfor det er svært vanskelig å bli kvitt fedme.

De som ender opp med fedme har som oftest gener som gjør at de legger på seg svært lett. Og det passer dårlig i et miljø hvor fetende mat er tilgjengelig over alt og til en billig penge, sier Hjelmesæth.

De siste åra forskning har også gjort det klart at slanking fører til at kroppen skrur om til sparebluss. Det betyr at den som skal holde vekta nede må leve på streng slankekost i lang tid. Kanskje resten av livet.

– Det er veldig mange barrierer som er vanskelig å overvinne. Vi har mye kunnskap og gode intensjoner. Men vi er ikke trollmenn.

– Livskvalitet på linje med ungdom med kreft

Så selv om Hjelmesæth er skeptisk til vill-vest-tilstandene i enkelte land, mener han vi må være åpne for å tilby både fedmekirurgi og slankemedisiner til ungdom med alvorlig fedme.

– Sterk fedme kan forkorte livet med 10 til 15 år og øker risikoen for alvorlige sykdommer som hjerte- og karsykdom og kreft.

– Det er også vist at unge med alvorlig fedme har en livskvalitet på linje med ungdom med kreft. De har det veldig vanskelig. Da blir det også feil å vente.

– Vi kan ikke operere alle, men vi må gi dem muligheten til å få et bedre liv.

Her kan du høre podcast om hvorfor det er så vanskelig å gå ned i vekt:

Bruker du en iPhone, kan du abonnere i Apple Podcasts ved å trykke på denne lenken.

Powered by Labrador CMS