En notis fra OsloMet – storbyuniversitetet - les mer.
Forskere undersøker hvordan korona-krisen påvirker arbeidsliv og helse. Mange opplever store endringer i hverdagen.
(Illustrasjonsfoto: Maskot)
Unge permitterte vurderer å skifte jobb
Forskere er i gang med å undersøke hvordan korona-krisen påvirker folks arbeidsliv og helse. Mange unge permitterte svarer at de vurderer nye karrierer. Folk med lav lønn og arbeidstakerere med kort utdanning har større vansker med å etterfølge alle myndighetens råd, og kan være mer sårbare for sykdom.
Dette er noen av de foreløbige resultatene i en ny undersøkelse, en utvidelse av Arbeidslivsbarometeret. Nesten 1200 respondenter har blitt spurt om ulike sider ved dagens arbeidsliv. Hele 70 prosent av arbeidstakere rapporterer om store endringer i arbeidshverdagen. Rapporten viser at det er stor forskjell på hvordan korona-krisen har preget ulike deler av arbeidslivet.
For de med lang utdanning og høy lønn har nok den største endringen vært at de må jobbe hjemmefra. For en god del i denne gruppen har krisen medført at de har fått mer å gjøre. De foreløpige funnene viser at de med kortest utdanning og lavest lønn i størst grad sliter med å følge myndigheters råd for fysisk distansering og reiserestriksjoner.
– Det som er oppløftende midt i de dystre tallene, er at de som permitteres og mister inntekten sin uttrykker større interesse for å ta mer utdanning for å få seg ny jobb, enn de som ikke har opplevd dette. Dette gjelder spesielt arbeidstakere under 45 år og kvinner, sier Mari Holm Ingelsrud, som er forsker på Arbeidsforskningsinstituttet AFI ved OsloMet.
Les mer om undersøkelsen på nettsidene til OsloMet